Λάρνακα: Εβδομάδα “Ζηνοβία” από 23 μέχρι 30 Ιουνίου

Για δεύτερη συνεχή  χρονιά πραγματοποιείται στη Λάρνακα από τις 23 μέχρι τις 30 Ιουνίου, η εβδομάδα «Ζηνοβία», που διοργανώνεται από το Δήμο Λάρνακας, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Σύνδεσμο Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και την ιδιοκτήτρια εταιρεία «Ζηνοβία».

Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, «η εβδομάδα εκδηλώσεων που φέρει την ονομασία «Φεστιβάλ Ζηνοβία» θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015. Οι λάτρεις της θάλασσας και ιδιαίτερα των καταδύσεων θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να απολαύσουν τη μαγεία του θαλάσσιου πλούτου που προσφέρει ένα από τα διασημότερα ναυάγια στον κόσμο».

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει «αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων θα γίνει μαζική κατάδυση, ενώ θα προσφέρονται δωρεάν 45λεπτα ταξίδια με ειδικά σκάφη με θάλαμο βυθού, υποβρύχιες επιδείξεις με σκούτερ, καθώς και ειδικές εκπτώσεις για μαθήματα καταδύσεων».

Στις ενημερωτικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται διάλεξη για τη διαχείριση τεχνητών υφάλων και τα οφέλη από τον καταδυτικό τουρισμό και εκθέσεις υποβρύχιας φωτογραφίας και τέχνης. Ακόμα διοργανώνεται διαγωνισμός υποβρύχιου βίντεο, που αποσκοπεί στην αποτύπωση του εντυπωσιακού αυτού θαλάσσιου κόσμου και την προβολή του στο ευρύ κοινό.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι «Θαλάσσια Ζωή του Ναυαγίου Ζηνοβία», τα υποψήφια βίντεο θα πρέπει να έχουν μέγιστη διάρκεια 2 λεπτά και να υποβληθούν μέχρι τις 19 Ιουνίου 2015. Τα βίντεο θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο ανώνυμα κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας Ζηνοβία», όπου το κοινό μπορεί να ψηφίσει με βαρύτητα στο αποτέλεσμα 30%, ενώ 70% θα προσμετρήσουν οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το οχηματαγωγό «Ζηνοβία» βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στις 7 Ιουνίου 1980 έξω από το λιμάνι της Λάρνακας, δηλαδή κείτεται στο βυθό εδώ και 35 χρόνια, αποτελώντας το σημαντικότερο πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων στην Κύπρο.

Το «Ζηνοβία» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα σημαντικότερα ναυάγια στον κόσμο, θεωρείται το πιο σημαντικό στη Μεσόγειο και υπολογίζεται ότι από το 1980 που βυθίστηκε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια καταδύσεις.

Capture