Μαυρίδης προς Κομισιόν:Προτού εγκρίνετε, έχετε διαβάσει την αξιολόγηση για την παροχή βίζας στην Τουρκία;

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης ανέδειξε τον εμπαιγμό που επιχειρείται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη δήθεν ικανοποίηση των κριτηρίων στην αξιολόγηση της Κομισιόν για την παροχή βίζας στην Τουρκία. Η συζήτηση για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20-21 Οκτωβρίου 2016, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο διεξήχθη στην παρουσία εκπροσώπου της Κομισιόν και του Προέδρου του Συμβουλίου και ο ευρωβουλευτής στο τέλος ρώτησε ευθέως την Κομισιόν, αν προτού εγκρίνουν την έκθεση, την έχουν διαβάσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρίδης όπως υπέδειξε, με βάση την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης για τα 72 κριτήρια που αφορούν την παροχή ελευθεροποίησης της βίζας στην Τουρκία, απομένουν 7 μόνο κριτήρια για να εκπληρωθούν. Αυτά τα 72 κριτήρια, συνέχισε, είναι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ και περιλαμβάνουν υποχρεώσεις που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενδεικτικά παρέθεσε δύο μόνο κριτήρια τα οποία η Τουρκία του Ερντογάν αρνείται να εφαρμόσει αλλά η Κομισιόν θεωρεί εκπληρωμένα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Πώς σέβεται και συνεργάζεται η Τουρκία στη διαχείριση των συνόρων της με τα κράτη μέλη (ιδιαίτερα των γειτονικών της), εφόσον διεκδικεί τις θάλασσες της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πως συνεργάζονται οι δικαστικές αρχές της (Τουρκίας), αφού δεν αναγνωρίζει καν τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας;”

Ο κ. Μαυρίδης κατέληξε με την εξής απλή ερώτηση, όπως τόνισε, προς την Κομισιόν:
«Προτού εγκρίνετε, έχετε διαβάσει αυτήν την έκθεση;»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στην δευτερολογία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε ή να απαντήσει στις ερωτήσεις του κ. Μαυρίδη.