Κ.Ε: Aναμένουμε ότι τα ΗΕ θα διατηρήσουν την ίδια θέση, η οποία να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει την όποια υποστήριξη μπορεί να υπάρξει από τα ΗΕ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η πρόταση που κάνει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την Αμμόχωστο στα πλαίσια της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία με τις σοβαρές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τις προκλητικές εξαγγελίες στα κατεχόμενα σχετικά με την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε αναγκαίο να απευθυνθεί ξανά στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολή του σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει στον ΓΓ όλες τις εκκλήσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης εδώ και χρόνια για επιστροφή και επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων και ιδιοκτητών στην πόλη της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας τις οποίες, όμως, δυστυχώς, αγνοεί η Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του εκθέτει τις εξαγγελίες που γίνονται αυτές τις μέρες στα κατεχόμενα σχετικά με την πόλη της Αμμοχώστου, υποδεικνύει ότι αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως αντίθετες και παραβιάζουν τόσο τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του ’77 και του ’79 όσο και όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ από το ’77 μέχρι το ’92, δηλαδή τις τέσσερεις σχετικές αποφάσεις που παραθέτει.

Όλες αυτές οι αποφάσεις προβλέπουν ρητά ότι θα πρέπει στην περιφραγμένη πόλη υπό των έλεγχο των ΗΕ να επανεγκατασταθούν οι νόμιμοι κάτοικοι της πόλης.

Ο Πρόεδρος αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις του ΓΓ σχετικά με τη δράση των ΗΕ στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια υπογραμμίζεται το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, αλλά και η ευθύνη της Τουρκίας, μέσω της στρατιωτικής κατοχής, για την κατάσταση στο Βαρώσι.

Επεξηγεί ο Πρόεδρος ότι αυτός ο σχεδιασμός που εξαγγέλλεται αυτές τις μέρες στα κατεχόμενα εντάσσεται σε ένα σχέδιο β’ της Τουρκίας μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά για το οποίο σχέδιο ο Πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει στον ΓΓ απευθύνοντας του επιστολές στις οποίες και το υπενθυμίζει στις 4 Αυγούστου του 2019. Υπήρξε και η σχετική απάντηση του ΓΓ στις 18 Αυγούστου 2017 όπου ο ΓΓ έναντι των πληροφοριών για το σχέδιο β’ επαναβεβαίωνε ότι η θέση των ΗΕ δεν αλλάζει και είναι πάντα σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ.

Ο Πρόεδρος επαναφέρει, με την ευκαιρία, την πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα γραπτώς στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ώστε να συσταθεί Τεχνική Επιτροπή για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, πρόταση που προνοεί χρηματοδότηση της λειτουργίας της Επιτροπής από την ΕΕ και τεχνικές διευκολύνσεις από τα ΗΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η αποστρατικοποίηση της πόλης της Αμμοχώστου.

Αυτή η πρόταση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ που καλούν για επιστροφή της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου στους νόμιμους κατοίκους.

Τέλος, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει στην επιστολή τη δέσμευση και την ετοιμότητα του να εργαστεί με τα ΗΕ, με τον ΓΓ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Θέλω να σημειώσω ότι αυτή είναι η πολλοστή προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ιδιαίτερο ζήτημα της Αμμοχώστου. Από τις 4 Ιουλίου του 2014 όταν είχε υποβληθεί πρόταση στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τον Μάρτη του 2016 όταν έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου όπου έθεσε το θέμα της επιστροφής, στην επιστολής της 4ης Αυγούστου 2017 αλλά και στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, σε άτυπο έγγραφο που δόθηκε στον ΓΓ, φέτος στις 26 Φεβρουαρίου, στα ΜΟΕ που είχαν υποβληθεί όπου το τρίτο σημείο αφορούσε την Αμμόχωστο και σε επιστολή στις 26 Ιουνίου 2019. Ιδιαίτερες προσπάθειες είχε καταβάλει ο Πρόεδρος και με τον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, με ειδική αναφορά ότι έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα για την Αμμόχωστο, αλλά και σε όλες συναντήσεις του με τον ΓΓ είτε στις Γενικές Συνελεύσεις είτε πρόσφατα στο Πεκίνο. Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος θέτει χωριστά και ιδιαίτερα το θέμα της Αμμοχώστου σύμφωνα και με τα όσα προνοούν οι αποφάσεις του ΣΑ».

Ερωτηθείς τι αναμένει ο Πρόεδρος με την επιστολή που απέστειλε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε ότι τα ΗΕ θα διατηρήσουν, όπως και σε προηγούμενη αλληλογραφία, την ίδια απαράλλακτη θέση, η οποία να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣΑ, αποφάσεις που είναι σαφείς και παραβιάζονται αυτή τη στιγμή κατάφορα από τις εξαγγελίες που γίνονται στα κατεχόμενα.

Η θέση των ΗΕ εδώ και χρόνια, όπως είχε συμφωνηθεί από την πρώτη στιγμή μεταξύ των δύο πλευρών όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες μετά το ’74, ήταν σαφής. Αυτή η θέση ότι ειδικά η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών».

Ερωτηθείς για την εκστρατεία του ΕΒΚΑΦ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκτός από την επαναβεβαίωση της θέσης των ΗΕ, ο Πρόεδρος αναμένει ότι θα μπορεί να υπάρξει ίσως μια στήριξη στην πρόταση που κάνει προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία ώστε να συσταθεί μια ουδέτερη Τεχνική Επιτροπή υπό την αιγίδα των ΗΕ, όχι κατοχική επιτροπή, και που να μελετήσει όχι τα νόμιμα δικαιώματα των κατοίκων και ιδιοκτητών στην πόλη της Αμμοχώστου που ούτως ή άλλως κατοχυρώνονται από τις αποφάσεις του ΣΑ, αλλά και από το γεγονός ότι στο κυπριακό κράτος υπάρχει Κτηματολόγιο και είναι γνωστό σε ποιους ανήκουν αυτές οι περιουσίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει και όποια υποστήριξη μπορεί να υπάρξει από τα ΗΕ προκειμένου να ενεργοποιηθεί η πρόταση που κάνει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την τουρκοκυπριακή πλευρά στα πλαίσια της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για άμεση σύσταση και λειτουργία μιας Επιτροπής που θα διευκολύνει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ, και όχι των σχεδίων του κατοχικού καθεστώτος για να επεκτείνει την κατοχή στην πόλη της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος έχει απευθυνθεί στα ΗΕ και παράλληλα συγκεντρώνουμε και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη μπορούμε να έχουμε και από άλλες πλευρές, και το θέμα τίθεται σε όλες τις διεθνείς επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κάτι τέτοιο είναι υπό σκέψη.