Κ.Ε: Το σχέδιο «Η Κύπρος – Το Αύριο» αποτελεί παρακαταθήκη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη

Τα οφέλη από το σχέδιο «Η Κύπρος – Το Αύριο» είναι πάρα πολλά για κάθε ένα από τους Κύπριους ξεχωριστά, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Σχεδίου «Η Κύπρος – Το Αύριο», στο «Mall of Cyprus», στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο ιστορικής σημασίας για τον τόπο μας, ένα σχέδιο που φτιάχτηκε από Κύπριους για τους Κύπριους. Αποτελεί την παρακαταθήκη, το κληροδότημα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ένα σχέδιο που θα βοηθήσει και θα συμβάλει ώστε η χώρα μας να μετεξελιχθεί σε ένα ψηφιακό, πράσινο κράτος».

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα σχέδιο που ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2021 και η ολοκλήρωση του θα έρθει το 2026. Εντός αυτής της περιόδου θα δούμε να υλοποιούνται συνολικά 130 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν όλους τους τομείς της διακυβέρνησης είτε είναι η υγεία είτε ο αθλητισμός είτε η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση είτε η εκπαίδευση είτε η απασχόληση. Ένα ποσό της τάξης των 4,4 δις ευρώ που αποτελείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και από ιδιωτικές επενδύσεις θα εισρεύσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην οικονομία μας με πάρα πολλά οφέλη για τον κάθε Κύπριο ξεχωριστά. Είναι ένα σχέδιο που αφορά τον κάθε ένα από εμάς ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ή ομάδα του πληθυσμού ανήκει».

Είπε ακόμα ότι «έχει, ήδη, εκταμιευθεί η προκαταβολή και η πρώτη δόση, έχουμε υλοποιήσει δηλαδή το ορόσημο για την εκταμίευση αυτών των δύο πρώτων δόσεων, όπως, στην πορεία και μέχρι το 2026, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, να πληρούμε δηλαδή τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Για αυτό απαιτείται συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε έγκαιρα, εντός των προθεσμιών που έχουν καθοριστεί να εκπληρώνουμε και να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε όλα τα προαπαιτούμενα για να εκταμιεύονται οι δόσεις.

Είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα και η νέα Κυβέρνηση θα εγκύψουν πάνω σε αυτό το θέμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε μέχρι και το τελευταίο σεντ που μας αναλογεί από αυτά τα ευρωπαϊκά ταμεία».