Κ.Ε: Το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς

Το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς κατά πόσο τα πρακτικά της 30ης Ιουνίου και 4ης Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντάνα έχουν εντοπιστεί από την κα Τζέιν Χολ Λουτ, είπε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πει ήδη ό,τι χρειαζόταν να λεχθεί. Το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς και αυτή την προσπάθεια κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι υπήρξαν παράμετροι του ΓΓ με συγκεκριμένο περιεχόμενο και με αναφορά στα θέματα της ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, περιλαμβάνοντας τις έξι παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα ή έστω στην κα Λουτ ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει τα πρακτικά, ο κ. Προδρόμου είπε πως υπάρχουν πολλά που είναι γνωστά σε πολλούς αν όχι σε όλους, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενήμερες και του πότε και του πώς διαμορφώθηκε το Πλαίσιο Γκουτέρες. Τα υπόλοιπα αφορούν τις συνεννοήσεις που γίνονται με την κα Λουτ, είπε, και ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι στους όρους αναφοράς θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι έξι παράμετροι του ΓΓ, διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή, δεν υπάρχει διασφάλιση ότι ξεκινά η συζήτηση για τον πυρήνα του Κυπριακού που είναι τα ζητήματα της κατοχής και των στρατευμάτων, επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει τις προσπάθειες και ενέργειες που χρειάζονται έτσι ώστε το Πλαίσιο Γκουτέρες να είναι χρήσιμο και να συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς.

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 4 Ιουνίου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία έδινε την κατεύθυνση ότι τα θέματα της ασφάλειας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως από τις εγγυήτριες δυνάμεις και πρώτα από την Τουρκία έχει οριστεί ως ορίζοντας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.