Κ.Ε: Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε σήμερα ότι εάν  κάποιοι ανησυχούν επειδή οι χειρισμοί του Προέδρου έχουν αναδείξει τη σημασία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, να αποταθούν στον κυπριακό λαό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στον Δωρό, και κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ακούμε καθημερινά δηλώσεις και ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση που ασκούν κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κριτική, η οποία είναι αντικρουόμενη. Από κάποιους κατηγορούμαστε ότι τα έχουμε δώσει όλα, από κάποιους άλλους ότι δεν δώσαμε αυτά που έπρεπε να δώσουμε για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις. Ο χειρισμός του Κυπριακού απαιτεί σοβαρότητα και αυτή η σοβαρότητα με την οποίαν διαπραγματευτήκαμε αυτά τα χρόνια έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Πρώτη φορά από το 1976, που υπάρχουν διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, αναδείξαμε το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ δημόσια ανέφερε ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα σε αυτό το κεφάλαιο. Για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή χαρτών εντός συγκεκριμένου πλαισίου, εντός συγκεκριμένων ορίων.

Για πρώτη φορά έχουμε την εμπλοκή διεθνών οικονομικών οργανισμών, έτσι ώστε η οικονομική πτυχή της λύσης, που ανησυχεί τον κυπριακό λαό, να αντιμετωπιστεί. Για πρώτη φορά έχουμε εμπλοκή της ΕΕ σε αυτό το επίπεδο, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη λύση να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπάρχουν πολλά τα οποία έχουμε επιτύχει και τα έχουμε επιτύχει διότι ακριβώς υπήρχε μια συγκροτημένη και πολύ συγκεκριμένη στρατηγική σε συνδυασμό με όλες εκείνες τις κινήσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, που έχουν αναβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδα που δεν ήταν ποτέ προηγουμένως».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι στο πλαίσιο Γκουτέρες περιέχονται επικίνδυνες υποχωρήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν κάποιοι ανησυχούν επειδή οι χειρισμοί του Προέδρου έχουν αναδείξει τη σημασία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, να αποταθούν στον κυπριακό λαό.

Τόσα χρόνια όλοι μιλούσαν για τη σημασία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Να μας πουν πότε προηγουμένως συζητήθηκε αυτό το κεφάλαιο και πότε φέραμε την Τουρκία να καθίσει με την Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτή η στρατηγική που ανέδειξε το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων ήταν προϊόν μιας πολύ συντονισμένης προσέγγισης και τακτικής με την Ελληνική Κυβέρνηση και έφερε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία ο κυπριακός λαός γνωρίζει».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απάντησε σε επιστολές τους με τις οποίες ζητούσαν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο καθώς και το να τους δοθούν έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κάποιοι, ελλείψει θεμάτων για να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο θέμα προσφέρεται για αξιοποίηση και για να ασκηθεί κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το θέμα έχει εξαντληθεί».

Πρόσθεσε ότι «ένα θέμα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη ενέργεια του Προέδρου είναι το θέμα της ουσίας, αν δηλαδή ήταν ενήμεροι για το τι είχε γίνει. Και μπορώ να σας πω ότι ήταν απόλυτα ενήμεροι, γνωρίζουν πολύ περισσότερα, όπως και ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δημόσια δηλώνει για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά.

Να θυμίσω ότι υπήρχαν δυο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου στο Κραν Μοντανά ακριβώς για να ενημερώνονται (τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου).

Την ίδια ώρα δεν μπορώ παρά να διερωτηθώ δημόσια, πώς μπορεί κάποιος να ασκεί καθημερινά κριτική για τους χειρισμούς στο Κυπριακό και την ίδια στιγμή να δηλώνει πως δεν είναι ενήμερος για το τι συζητήθηκε, για τις εξελίξεις. Δεν συμβαδίζουν αυτά τα δύο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης πως υπάρχει αντιπολίτευση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτιμά και αντιπολίτευση που τον ενοχλεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει αντιπολίτευση που είτε τον ευνοεί ή που τον ενοχλεί. Εμείς είμαστε εδώ, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και οφείλουμε όπως ασκούν οι ίδιοι κριτική καθημερινά στον Πρόεδρο, να απαντούμε Και μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών μας, απαντούμε προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Συμβούλου για την αναπτυξιακή υποδομή του Τροόδους και τις επικρίσεις κομμάτων για το θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκλεγεί για πέντε χρόνια. Η Κυβέρνηση θα λειτουργήσει για πέντε χρόνια ως οι εντολές του κυπριακού λαού. Αλίμονο, όποτε είχαμε προεκλογική εκστρατεία, είτε αυτή ήταν για προεδρικές είτε για βουλευτικές είτε για δημοτικές εκλογές, η Κυβέρνηση να μη λειτουργεί. Δεν θα κάναμε τίποτε άλλο από το να ασχολούμαστε με τις εκλογές».