Κ.Ε: Το ΑΚΕΛ παρερμηνεύει την απόφαση του Υπουργικού για τα διαβατήρια

Η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ παρερμηνεύει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τις έρευνες για πολιτογραφήσεις είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε «τι άλλο από κακή πίστη και πρόθεση να διαβάλει σημαίνει η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να σχολιάζει το επενδυτικό πρόγραμμα, με ειδικές αναφορές στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν είναι δημόσια γνωστό, στη βάση στοιχείων που κατατέθηκαν στη Βουλή, ότι το γραφείο αυτό έχει παρουσιάσει μόνο 41 αιτήσεις από ένα σύνολο πέραν των τεσσάρων χιλιάδων.

Ο Πρόεδρος έχει δημόσια τοποθετηθεί ζητώντας οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να υποδείξει αν υπήρξε έστω και μια περίπτωση εύνοιας ή ατασθαλίας σχετικά με αυτές τις αιτήσεις.

Το να διασπείρει κάποιος ανεύθυνα υπονοούμενα, όπως κάνει το ΑΚΕΛ, μαρτυρά τις πραγματικές προθέσεις.

Η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ παρερμηνεύει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Κυβέρνηση δεν θα κάνει έρευνα για τον εαυτό της, όπως λανθασμένα ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και πρόκειται να διερευνήσει:

1.     Συγκεκριμένες περιπτώσεις, δηλαδή πολιτογραφημένα πρόσωπα, για τις οποίες περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες ή εγείρονται θέματα από δημοσιεύματα. Θα διερευνηθεί το κατά πόσο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ικανοποιούσαν αρχικά τα κριτήρια που ίσχυαν όταν αποφασίστηκαν οι πολιτογραφήσεις, έχουν προκύψει στη συνέχεια πρόσθετα στοιχεία ή άλλοι λόγοι επανεξέτασης.

2.     Ο Υπουργός Εσωτερικών θα διερευνήσει το σύνολο των πολιτογραφήσεων που έγιναν πριν το 2018. Δηλαδή, πριν να αλλάξουν επί το αυστηρότερο τα κριτήρια που εφαρμόζονται και αυτή η διερεύνηση θα γίνει χρησιμοποιώντας εργαλεία που έχουν αποκτηθεί πρόσφατα, όπως σχετικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα και πρόσβαση σε διεθνή βάση δεδομένων.

Σημειώνεται ότι ένας τέτοιος έλεγχος γίνεται πλέον διαρκώς, για όλες τις αιτήσεις που έχουν γίνει μετά το 2018, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν αλλαγές της κατάστασης σε σχέση με τα αρχικά υποβληθέντα με την αίτηση στοιχεία.

3.     Ο ισχυρισμός του ΑΚΕΛ ότι η έρευνα έπρεπε να είχε προηγηθεί δεν ευσταθεί διότι κατά την υποβολή των αιτήσεων γίνεται πάντα διερεύνηση με βάση τα υφιστάμενα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται. Γεγονός είναι ότι η ίδια η Κυβέρνηση στη βάση της επιτυχίας του επενδυτικού προγράμματος και της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αιτήσεων υιοθέτησε από πέρσι αυστηρότερα κριτήρια και ενισχυμένους ελέγχους που ισχύουν σήμερα, ενώ φέτος προστέθηκε και ειδική διάταξη σχετικά με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

4.     Όταν το ΑΚΕΛ επικαλείται έρευνες για το ποιόν των επενδυτών και την ποιότητα χρήματος, όπως αναφέρουν, στο μυαλό κάποιου έρχεται η δήλωση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σχετικά με Ρώσο μεγιστάνα, για τον οποίον υπήρξαν διεθνώς καταγγελίες και ο Υπουργός της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ αιτιολόγησε την πολιτογράφηση του λέγοντας πως ‘είναι τέτοιες οι οικονομικές δραστηριότητες του κ. Αμπράμοφ που εκτιμούμε ότι θα είναι επωφελείς για την Κύπρο’. Από τον Ιούνιο, όμως, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικές καταγγελίες, το ΑΚΕΛ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμιά απάντηση ούτε δείχνει κάποια ευαισθησία σε ζητήματα ευθυνών.

5.     Θα μπορούσε ακόμα να προσθέσουμε ισχυρισμό που ακούστηκε σε αίθουσες δικαστηρίων ότι πολιτογράφηση αλλοδαπού τραπεζίτη που έγινε τον Ιούνιο του 2008 είχε ως άμεση ανταπόδοση ευνοϊκό δάνειο εκατομμυρίων σε ποδοσφαιρικό Σωματείο, που εξασφαλίστηκε από το ΑΚΕΛ.

6.     Όσον αφορά τον ισχυρισμό του ΑΚΕΛ ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αιτήσεων στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, σε σχέση με το τι συνέβαινε επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, η απάντηση είναι απλή: Αυξήθηκαν πράγματι οι αιτήσεις από υποψήφιους επενδυτές διότι βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση της χώρας και της οικονομίας. Ήταν περιορισμένος ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επενδυτών στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, διότι πράγματι ποιος επενδύει σε μια οικονομία που καταρρέει και η Κυβέρνηση τη φέρνει στα όρια της πτώχευσης;

7.     Κανονικά θα έπρεπε να προξενεί κατάπληξη όταν αυτοί που κυβερνούσαν και εισήγαγαν και εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα, μετά  έρχονται και να επικρίνουν την επόμενη Κυβέρνηση για αυτό το ίδιο πρόγραμμα. Όταν, όμως, πρόκειται για το ΑΚΕΛ δεν μας προκαλεί εντύπωση. Είναι ενδεικτικό της ποιότητας της αντιπολίτευσης».