Κ.Ε: Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να μην τοποθετείται επί της ουσίας

Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να μην τοποθετείται επί της ουσίας, αναφέρει σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ, για το Κυπριακό ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Με σημερινή νέα παρέμβασή του το ΑΚΕΛ, παρά το ότι αναφέρεται σε δημόσια συζήτηση που έγινε χτες, εξακολουθεί να μην τοποθετείται επί της ουσίας, η οποία έχει να κάνει με τις κεντρικές διεκδικήσεις για λύση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα που ετέθη και χτες, δηλαδή κατά πόσο το ΑΚΕΛ εισηγείται ή και αποδέχεται να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση στη βάση των σημειώσεων που παρουσίασε ο κ. Ε.Μ.Έϊντε στις 2 Ιουλίου 2017, οι οποίες διαφοροποιούσαν αισθητά τις έξι παραμέτρους που είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας στις 30 Ιουνίου 2017. Πρόκειται για εκείνες τις σημειώσεις οι οποίες στη συνέχεια χρειάστηκε να αντικατασταθούν από νέα παρέμβαση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, στις 4 Ιουλίου 2017.

Η τοποθέτηση έχει σημασία, διότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ με δήλωσή του την 1η Μαϊου 2018 καλούσε τον Πρόεδρο να υιοθετήσει πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς όχι μόνο για να υιοθετηθούν οι ελλειπείς και ανακριβείς εκείνες σημειώσεις, αλλά και να υπογραφούν από τις δυο πλευρές ως «στρατηγική συμφωνία».

Η επιμονή του ΑΚΕΛ να αμφισβητεί και να επικρίνει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναφορά στις ίδιες τις έξι παραμέτρους του Γ.Γ., καθώς και το γεγονός ότι αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας, καθιστά αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι οι διαφορές εκείνων των σημειώσεων με το Πλαίσιο που παρουσιάστηκε αρχικά στις 30 Ιουνίου και διαμορφώθηκε τελικά στις 4 Ιουλίου, είναι ουσιωδέστατες. Αφορούν την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, που δεν εμφανίζονται στις σημειώσεις της 30ης Ιουνίου, όπως επίσης και τη ρητή αναφορά του Γ.Γ. στην επιστροφή της Μόρφου, καθώς και την ανάγκη για συζήτηση και διευκρινίσεις ως προς το πότε, σε ποιά όργανα-μηχανισμούς και κάτω από ποιές συνθήκες θα μπορεί να ισχύει ανάγκη για θετική ψήφο σε αποφάσεις.

Έχοντας δείξει έτοιμο να «υιοθετήσει» εκείνες τις σημειώσεις αντί του Πλαισίου -όπως είχε προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης- με τη δήλωση εκείνη του ηγέτη του, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Αντί να δίνει βάση στις επιδιώξεις της Τουρκίας για συζήτηση εκτός του πλαισίου λύσης των Η.Ε. μέσα από προσπάθειες να αποδώσει την ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρούμε ότι θα ήταν οφελιμότερο το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί καθαρά κατά πόσο στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου για να συμπεριληφθούν στους «όρους αναφοράς» οι έξι παράμετροι που πρότεινε ο Γ.Γ. κ. Α.Γκουτέρες ή «αρκείται» στα όσα περιλαμβάνονται στις σημειώσεις που κάποιοι εμφανίζουν ως «πλαίσιο Γκουτέρες».