Κ.Ε: Τη Δευτέρα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου η πρόταση του Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπό την ιδιότητα του ως Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τον κ. Άιντε για την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ενημερωθεί σχετικά ο Πρόεδρος.

Δεν θα αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει την ανάγκη πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί και ακολούθως θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις, πολύ συγκεκριμένες σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου, το σκεπτικό της πρότασης, τα δεδομένα που δημιουργεί, αν όλοι όντως επιθυμούμε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, έτσι ώστε να γνωρίζει και ο κυπριακός λαός».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα μεταξύ του κ. Άιντε και των ηγετών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Άιντε αναχωρεί απόψε από την Κύπρο.

Σε ερώτηση αν η προσπάθεια έχει τερματιστεί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν χρησιμοποιώ τη λέξη ‘σταματά’ ή ‘τερματίζεται΄. Απλώς αναφέρω κάποια γεγονότα. Θα κάνουμε υπομονή όλοι μέχρι τη Δευτέρα, να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο στις 10 το πρωί και ακολούθως να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός για την πρόταση και ποιος είναι ο πραγματικός στόχος.

Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό. Αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα, είναι η ώρα της αλήθειας αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού».