Κ.Ε: Τα όσα κάνει η Τουρκία στον εναέριο χώρο της Κ.Δ. αφορούν όλη την Ε.Ε.

Τα όσα κάνει η Τουρκία στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τα όσα εμποδίζει να γίνουν αφορούν σίγουρα ολόκληρη την ΕΕ είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνεδρίου για την ασφάλεια των πτήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήθελα πρώτα απ’όλα να συγχαρώ το Μεσογειακό ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανισμών για τη διοργάνωση αυτού του τόσο σημαντικού συνεδρίου. Έχουμε εδώ την απόδειξη ότι εξειδικευμένοι ΜΚΟ και οργανωμένα σύνολα μπορούν να προσθέσουν στην αξία που έχει η χώρα μας στο διεθνές στερέωμα όσον αφορά θέματα αερομεταφορών και τέτοιοι οργανισμοί αξίζουν της στήριξης του κράτους.

Θεωρούμε το σημερινό Συνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό για διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα σε ένα νησιωτικό κράτος, όπως είναι η Κύπρος – ένα κράτος με εξωστρεφή οικονομική δραστηριότητα, με διεθνείς υπηρεσίες να είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα – τα ζητήματα της πολιτικής αεροπορίας έχουν κορυφαία σημασία, αλλά ακόμα περισσότερο η ασφάλεια των πτήσεων, ειδικά σε αυτή την περιοχή είναι κάτι που αφορά την Κύπρο πάρα πολύ.

‘Όσον αφορά το θέμα των προκλήσεων και ενδεχομένων κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν για την ασφάλεια πτήσεων στο FIR Λευκωσίας που είναι αποτέλεσμα της στάσης της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών που κάνει κατ’ εξακολούθηση, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων που θα συνάδουν με τη νομιμότητα και τις πολιτικές της ΕΕ, γιατί τα όσα κάνει η Τουρκία στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τα όσα εμποδίζει να γίνουν αφορούν σίγουρα ολόκληρη την ΕΕ. Θα πρέπει λοιπόν σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και η Κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση και την εξουδετέρωση αυτών των κινδύνων.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό ότι, βρισκόμαστε στα τελικά στάδια αναδιάρθρωσης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος είναι κάτι απαραίτητο για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Κύπρος στη διεθνή αεροπλοΐα και αναμένεται ότι θα συμβάλει πολύ και στην ασφάλεια των πτήσεων περισσότερο, αλλά και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ ένα απολύτως αναβαθμισμένο, σύγχρονο τεχνολογικά Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας θα μας επιτρέψει με καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτουν απέναντι μας οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το γεγονός ότι στον εναέριο χώρο της Κύπρου υπάρχει μια παράνομη δομή δημιουργεί πάντοτε αμφιβολίες και προκλήσεις. Σε ένα κόσμο που η ασφάλεια των αερομεταφορών εξασφαλίζεται 100% και πρέπει να εξασφαλίζεται, και όπου χρησιμοποιούνται υπεραναπτυγμένα μέσα τεχνολογίας, είναι πραγματικά μια πρόκληση αυθαίρετες και παράνομες, έξω από τον διεθνή νόμο αποφάσεις της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης, να θέτουν αυτές τις αμφιβολίες.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για αμφιβολίες και προκλήσεις. Η ασφάλεια υπάρχει στις αερομεταφορές στην Κύπρο και απόδειξη είναι ότι χειρίζονται οι αρμόδιες Αρχές της χώρας τόσες πολλές πτήσεις και τη διέλευση τόσων εκατομμυρίων επιβατών. Όμως, ανά πάσα στιγμή συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τις παραστάσεις ώστε να τερματιστεί η παράνομη λειτουργία – δεν μας αρκεί το μίνιμουμ της επικοινωνίας που μπορεί να υπάρχει, χρειάζονται στερεές αποτελεσματικές δομές για την ασφάλεια».

Ερωτηθείς αν λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας σίγουρα δημιουργούν ανησυχίες. Μιλάμε για πολεμικές επιχειρήσεις και για ενδεχόμενη ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων. Όμως, φυσικά υπάρχει η επιτήρηση και τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την ασφαλή συνέχιση των πτήσεων. Και το EUROCONTROL που παρακολουθεί και οι αρμόδιες Αρχές σε συνεργασία με τις διεθνείς Αρχές θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των πτήσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν με κανένα τρόπο διασαλευτεί οι αερομεταφορές στην περιοχή της Κύπρου και έτσι περιμένουμε και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει η κατάσταση».