Κ.Ε στο ΔΗΚΟ: Στη διεκδίκηση θα πρέπει να συνενωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο ΔΗΚΟ για το Κυπριακό

Σχετικά με σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Δεν είναι αλήθεια και ούτε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επέδωσε οποιοδήποτε κείμενο στα μέρη είτε στις 30 Ιουνίου 2017 είτε σε όποια άλλη στιγμή.

2. Ο Γ.Γ. όπως κατ’ επανάληψη έχει διευκρινιστεί πρότεινε προφορικά έξι παραμέτρους, μεταξύ των οποίων τα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα ασφάλειας που για πρώτη φορά τέθηκαν στις διαπραγματεύσεις.

3. Μετά από παρουσίαση σημειώσεων του Ειδικού Απεσταλμένου Ε.Μ. Έϊντε και ενστάσεις και των δύο πλευρών, ο Γ.Γ. επανήλθε και υπαγόρευσε επακριβώς τις έξι παραμέτρους, όπως τις εννοούσε και θα βοηθούσαν στις διαπραγματεύσεις, και έτσι τις μετέφερε προφορικά ο κ. Έϊντε, σε συνάντηση που έγινε στις 4 Ιουλίου 2017 το πρωί.

4. Αυτό είναι, συνολικά, το Πλαίσιο Γκουντέρες, για το οποίο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «μεγάλη εθνική επιτυχία για την Κύπρο» και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι αγγίζει τον «σκληρό πυρήνα» του κυπριακού προβλήματος. Αυτό το πλαίσιο που και σήμερα διεκδικεί ως βάση της διαπραγμάτευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και που θεωρήθηκε ως επιτυχία της πλευράς μας στις διαπραγματεύσεις, δύσκολα μπορεί να χαρακτηρίζεται «αποτυχία».

5. Πώς μπορεί να θεωρεί άραγε το ΔΗΚΟ ότι αυτό το πλαίσιο που εκτιμήθηκε με αυτό τον τρόπο από την ηγεσία της Ελλάδας ήταν κάτι με το οποίο ο Πρόεδρος «παραπλανούσε τον λαό, με ψευδείς παραστάσεις για προεκλογικούς λόγους»;

6. Με τη διεκδίκηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συμπεριλαμβάνονται οι έξι παράμετροι του Γ.Γ. στους «όρους αναφοράς», διεκδικούμε την κατάργηση των εγγυήσεων-επεμβάσεων, την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και μια λειτουργική λύση, που θα εγκαταστήσει ένα κανονικό κράτος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και τους κανόνες της Ε.Ε. Σε αυτή τη διεκδίκηση θα πρέπει να συνενωθούν όλες οι ελληνικές κυπριακές πολιτικές δυνάμεις.