Κ.Ε. στο ΑΚΕΛ: Ο δείκτης «σοβαρής υλικής στέρησης» βελτιώνεται διαρκώς

Ο δείκτης «σοβαρής υλικής στέρησης» βελτιώνεται διαρκώς, τόνισε σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτούσια η απάντηση Προδρόμου στο ΑΚΕΛ:

Πριν όχι πολλά χρόνια η κυπριακή κοινωνία έζησε τη δραματική εμπειρία της οξείας διεθνούς οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από εγχώριες πολύ κακές πολιτικές.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετώπιζε «Σοβαρή Υλική Στέρηση» (SMD), σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, είχε εκτοξευτεί από 9,1% το 2008 σε 16,1% το 2013.

Η Κυβέρνηση τότε με δημοσιονομική πολιτική των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης, όχι μόνο δεν μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνθηκών καλπάζουσας φτώχειας, αλλά καταργούσε ή μείωνε επιδόματα και χορηγίες κοινωνικής πολιτικής.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από συνθήκες σταθερής ανάπτυξης, ο δείκτης «Σοβαρής Υλικής Στέρησης» που δημοσιεύεται από την Eurostat και τη Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μειώνεται συνεχώς: από 16,1% το 2013, σε 13,6% το 2016 και 10,5% το 2018. Δηλαδή το 2018 βρεθήκαμε στο επίπεδο του 2008, πριν από την κρίση.

Αξιοποιώντας τη συνετή δημοσιονομική πολιτική της και τη ρωμαλέα όσο και σταθερή ανάπτυξη, η σημερινή Κυβέρνηση δεν σταματά να παίρνει μέτρα που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης ειδικά των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.

Χωρίς να αναφέρουμε τη συνεχή βελτίωση του πρωτοποριακού συστήματος “Εγγυημένου Εισοδήματος” μέσω του οποίου διατίθενται φέτος € 255 εκατ., επισημαίνουμε:

– την αύξηση από τον περασμένο Ιανουάριο κατά €19 εκατ. (ετησίως) του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων,

– το σχέδιο δωρεάν διακοπών σε ορεινά θέρετρα για χαμηλοσυνταξιούχους που εφαρμόστηκε από πέρσι (φέτος οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τις 2.000),

– την αύξηση κατά 30% του επιδόματος πολύτεκνης μάνας (επωφελούνται 16.500 οικογένειες),

– τη μελέτη για την αύξηση των ενοικίων που ως αποτέλεσμα είχε την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για σημαντική αύξηση του επιδόματος ενοικίου (επίκειται σχετική ανακοίνωση εντός των ημερών).

Το γεγονός παραμένει ένα και είναι αναντίλεκτο:

στη διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, αντίθετα από την προηγούμενη, ο δείκτης “Σοβαρής Υλικής Στέρησης” βελτιώνεται διαρκώς, αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση των συνθηκών για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Αυτά τα αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από το σημερινό ισχυρισμό του ΑΚΕΛ.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για την οποία το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι “κάνει ότι δεν καταλαβαίνει”, όχι μόνο παρακολουθεί προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης, καταγράφοντας την ανατροπή από τη συνεχή αύξηση και την κορύφωση της φτώχειας στην οποία είχε οδηγήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση, αλλά λαμβάνει διαρκώς ευεργετικά μέτρα, ούτως ώστε και οι οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να επωφελούνται από τη γενική ανάπτυξη.