Κ.Ε: Στήριξη της Βρετανίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δήλωση προς τα ΜΜΕ για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που κυριάρχησε των συζητήσεων είναι η επερχόμενη διάσκεψη για την Κύπρο. Ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκείνα που θα δείξουν αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα από την παρούσα διαδικασία.

Από εκεί και πέρα, έγινε ανταλλαγή συγκεκριμένων απόψεων επί του περιεχομένου του προσχεδίου που έχει υποβληθεί από πλευράς του κ. Έιντε. Να σας ενημερώσω ότι αργά χθες το βράδυ απεστάλησαν γραπτώς οι θέσεις της δικής μας πλευράς επί του περιεχομένου του προσχεδίου. Είναι άξιο αναφοράς ότι υπάρχουν κοινές αν θέλετε τοποθετήσεις με τη Βρετανική Κυβέρνηση σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο που έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της Τουρκίας, η εσωτερική κατάσταση στη χώρα, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν και κάποια θέματα, που αν θέλετε, αγγίζουν τις διμερείς μας σχέσεις, που συζητήθηκαν ανάμεσα στον Πρόεδρο και τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή να εκφράσω την ικανοποίηση του Προέδρου γιατί χθες το βράδυ στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κυπριακού, της ενημέρωσης που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και της συζήτησης για την Τουρκία που διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία κάποιων των κρατών μελών, υπήρξε παρέμβαση από διψήφιο αριθμό Αρχηγών Κυβερνήσεων και ήταν κοινή η προσέγγιση, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ότι δεν μπορούμε εν έτη 2017 να μιλάμε για εγγυήσεις και παραμονή ξένων στρατών σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Ήταν την ίδια στιγμή κοινή η πεποίθηση ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις, για να μπορεί να προχωρήσει αυτή η σχέση Βρυξελλών – Τουρκίας, θα πρέπει πάνω από όλα η Τουρκία να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για την επίλυση του Κυπριακού».