Κ.Ε: Σε καθοδική πορεία ο δείκτης κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Σε καθοδική πορεία ο δείκτης κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, τονίζει  σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικος Εκπροσώπος,  αναφορικά με στοιχεία της Eurostat.

Αναφορικά με στοιχεία που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, πρέπει να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Όπως γενικά στον χώρο της Ε.Ε. ο σχετικός δείκτης παρουσιάζει στην Κύπρο βελτίωση. Το ποσοστό των προσώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας στην Κύπρο μειώθηκε το 2017 συγκρινόμενο με τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυτός που ήταν 28,9% το 2015 και 27,7% το 2016 μειώθηκε σε 25,2% το 2017.

Το μέγεθος αυτό σημαίνει ότι 25,2% των νοικοκυριών είχαν το 2017 εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος στην Κύπρο.

Ο δείκτης του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είχε στην Κύπρο αρχίσει να αυξάνεται από το 2010, αλλά από το 2016 αρχίζει να σημειώνει καθοδική πορεία αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Ο δείκτης αυτός δεν αφορά αυτά καθ’ αυτά τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά καταγράφει το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν εισοδήματα χαμηλότερα από το 60% του διάμεσου εισοδήματος σε μια οικονομία και έτσι εξαρτάται και από την κατανομή των εισοδημάτων. Εντούτοις, η γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας και η αξιοσημείωτη συνεχόμενη οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται από το 2016 και συνοδεύεται από τη γενική αύξηση και των εισοδημάτων, οδηγεί και σε μειωμένο ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτ