Κ.Ε: Πλήρη ενημέρωση του Προέδρου για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για μια πιο λεπτομερή ενημέρωση για όλα όσα έχουν συζητηθεί στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς πώς αποτιμά η Λευκωσία την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, είπε ότι «καταρχήν θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επίσκεψη για να έχουμε μια συνολική εικόνα.

Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης. Μετά την ολοκλήρωση της θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ θα υπάρξει την ερχόμενη βδομάδα, κατ΄ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για μια πιο λεπτομερή ενημέρωση για όλα όσα έχουν συζητηθεί.

Από τις δημόσιες δηλώσεις, αυτά που έχουμε ακούσει όλοι, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία αξίζουν σχολιασμού.

Το πρώτο ήταν η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να εξισώσει τις ευθύνες της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που απάντησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το δεύτερο σημείο, που οφείλω να πω το βλέπουμε συχνά και στις διαπραγματεύσεις, το είδαμε και στο Κραν Μοντανά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το είδαμε και μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει αλλού τις ευθύνες, να γίνεται αναφορά στο σχέδιο Ανάν το 2004 και για τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων.

Το τρίτο σημείο που καταγράφεται είναι η αναφορά του κ. Ερντογάν στην επιθυμία της Τουρκίας για βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Δεν έχουμε ακούσει αυτά που ακούαμε μετά το Κραν Μοντανά περί σχεδίου β’ και σχεδίου γ’. Από κει και πέρα η σοβαρότητα που πρέπει να διακατέχει όλους μας στην προσέγγιση του Κυπριακού μάς οδηγεί στο να αναμένουμε να ενημερωθούμε συγκεκριμένα και ακολούθως θα γίνουν και πιο συγκεκριμένες δηλώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Ντάισελμπλουμ χθες για το θέμα του κουρέματος και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη μετά από αυτές τις αναφορές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι αυτά που λέγαμε τόσο καιρό και τα ακούμε από τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν ανήκει στην πολιτική ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και μάλιστα απαντούσε σε ερώτηση Ευρωβουλευτή της αντιπολίτευσης.

Και ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ακριβώς αυτά που τόσο καιρό λέγαμε, είπε ακριβώς τα γεγονότα ως εκτυλίχθηκαν».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ , αλλά και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις και με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει αυτό το δεδομένο, οι άριστες σχέσεις με τα αραβικά κράτη, αλλά και με το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ, εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τα δεδομένα στην περιοχή από ό,τι είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια άλλα κράτη μέλη, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είμαστε σε επαφή σε διπλωματικό επίπεδο, ενδεχομένως να υπάρξουν και επικοινωνίες σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Υπουργού Εξωτερικών, ώστε – και είναι εκείνο που μας ενδιαφέρει και που είναι το ζητούμενο – να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται όλες οι ενέργειες μας.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση, το μέλλον της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι το προϊόν των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι πώς επαναρχίζει αυτή η προσπάθεια για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Ερωτηθείς αν η επικοινωνία που θα έχει ο Πρόεδρος θα είναι με Ευρωπαίους εταίρους, ο Εκπρόσωπος είπε «και όχι μόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και με τα γειτονικά κράτη, σε αυτή τη φάση σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να κρατηθεί η σταθερότητα στην περιοχή που είναι το πρώτο ζητούμενο».

Σε ερώτηση αν αυξάνεται το βάρος για την Κύπρο λόγω του ρόλου που έχει αναλάβει στην περιοχή, αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέσα στα πλαίσια των άριστων σχέσεων που διατηρούμε, θεωρούμε αλλά, και το σημαντικότερο, θεωρούν οι τρίτοι και ειδικότερα οι εταίροι μας στην ΕΕ ότι, αυτό τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στον βαθμό που είναι εφικτό, που είναι δυνατό έτσι ώστε να επικρατήσει σταθερότητα στην περιοχή.

Μια αρνητική εξέλιξη στην περιοχή επηρεάζει και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε».

Ερωτηθείς αν έχει ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να παίξει κάποιο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που είμαστε εδώ, που είμαστε στην ίδια περιοχή ενδιαφερόμαστε και οι όποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται έχουν και προϊόν το ενδιαφέρον μας για την περιοχή».