Κ.Ε: Ο ΠτΔ, επεσήμανε στην κ. Λουτ ότι οι τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ δεν βοηθούν στην επανέρναρξη διαλόγου

Την ελπίδα ότι και με τη βοήθεια της κας Λουτ θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να έχουμε την επανέναρξη του διαλόγου εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κα Λουτ επαναβεβαίωσε για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες στις 8.30 το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε για πολλοστή φορά στην κα Λουτ την ετοιμότητα της πλευράς μας να συμμετέχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, ο οποίος, με τη βοήθεια και των ΗΕ, θα μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου με τις έξι παραμέτρους που έχει εισηγηθεί ο ΓΓ των ΗΕ.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε στην κ. Λουτ ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ούτε βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ούτε και επιτρέπει την επανέναρξη διαλόγου.

Από την πλευρά της η κα Λουτ ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει αποφασισμένη στη βάση της εντολής του ΓΓ των ΗΕ, προκειμένου να εργαστεί για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου».

Ερωτηθείς αν η κα Λουτ, κατά τη συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό ότι η κα Λουτ στις επαφές, τις οποίες έχει, δεν σχολιάζει ούτε μεταφέρει.

Η συνομιλία που έγινε ήταν αυτή που σας έχω πει και βεβαίως το σημαντικό είναι ότι ακόμα και αυτή την ώρα, δυστυχώς με αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να επαναβεβαιώσει για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έγινε κατορθωτό τόσο εξαιτίας της κωλυσιεργίας από πλευράς της Τουρκίας με πρόφαση τις ευρωεκλογές όσο και εξαιτίας της απροθυμίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη για οποιαδήποτε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ελπίζουμε ότι και με τη βοήθεια της κας Λουτ θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να έχουμε την επανέναρξη του διαλόγου».

Ερωτηθείς αν η κα Λουτ ενημέρωσε περί νέας καθόδου της στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «η κα Λουτ έχει επαναβεβαιώσει για την αποφασιστικότητα της να κινηθεί με βάση τις οδηγίες του ΓΓ».

Κληθείς να πει αν αυτό που θα ζητήσουμε από τους Βρετανούς είναι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους όσον αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει από τη Βρετανία ότι θα έχει μια θέση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο, ανάλογη με τη Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και, βεβαίως, ανάλογη και με την τοποθέτηση που από την αρχή είχε κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας συντασσόμενος και με τη γενική θέση της ΕΕ, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κα Μογκερίνι».