Κ.Ε: Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να εξισώσει τις ευθύνες Ελλάδας και Τουρκίας στο Κυπριακό

Στην επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα καθώς και στην επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του  κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη:

Ερώτηση: Υπάρχει ενημέρωση από την Αθήνα για όσα έχουν λεχθεί;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί η επίσκεψη συνολικά. Ακολούθως θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Εκτιμώ ότι η ενημέρωση θα γίνει είτε αύριο είτε την Κυριακή τηλεφωνικώς. Την ερχόμενη εβδομάδα όμως (Τετάρτη ή Πέμπτη, αλλά μάλλον την Πέμπτη το πρωί) θα υπάρξει συνάντηση του ΠτΔ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να ενημερωθεί πολύ συγκεκριμένα για όλα όσα έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ειδικότερα αυτά που έχουν συζητηθεί στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, από τις δηλώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με το Κυπριακό, μπορούμε να σημειώσουμε 2-3 σημεία που αξίζουν αναφοράς αναμένοντας και την επίσημη ενημέρωση.

Από τις δηλώσεις καθίσταται προφανές ότι ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να εξισώσει τις ευθύνες Ελλάδας και Τουρκίας στο Κυπριακό. Αυτό ήταν που οδήγησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό απαντώντας να αναφερθεί στην εισβολή και στην κατοχή. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια του κ. Ερντογάν να εξισώσει τις ευθύνες των δύο χωρών. To δεύτερο σημείο που βλέπουμε συχνά (το είδαμε και στο Κραν Μοντάνα) είναι ότι κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα αναφέρονται στο σχέδιο ΑΝΑΝ και στο ναι των Τ/κ. Το χρησιμοποιούν και τώρα για να αιτιολογήσουν τη στάση τους στο Κραν Μοντάνα. Το τρίτο σημείο είναι ότι δεν έχουμε ακούσει από τον κ. Ερντογάν για σχέδιο Β’ ή σχέδιο Γ’ όσον αφορά το Κυπριακό. Έχει αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και ότι υπάρχουν διαφωνίες αλλά δεν έχει αναφερθεί σε σχέδιο Β’. Πρέπει όμως να αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ερώτηση: Έχουμε καθόλου ενδείξεις σχετικά με το ζητούμενο σ’ αυτές τις συναντήσεις να ληφθεί κάποια απόφαση για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων;

Απάντηση: Αυτή ήταν η θέση που μεταφέρθηκε από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης στον κ. Ερντογάν. Δεν γνωρίζουμε και δεν αναμέναμε αυτό να ακουστεί δημόσια, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα (θετικό ή αρνητικό).

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι που θα συζητηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο;

Απάντηση: Είναι σημαντικό που έρχεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ΠτΔ. Έχουμε θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Yπάρχουν θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θέματα που άπτονται του Κυπριακού. Επομένως, η επίσκεψη του επικεφαλής ενός από τους τρεις θεσμούς της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας.

Ερώτηση: Έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ντάισεμπλουμ;

Απάντηση: Ελπίζω μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντάισεμπλουμ να μην ακούσουμε μέσα στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου όλα αυτά που ακούμε, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο κ. Ντάισεμπλουμ έχει απαντήσει ερωτήσεις Κυπρίων Ευρωβουλευτών δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλους όσοι επιχειρούσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία και ασκούσαν κριτική για τον χειρισμό του θέματος. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κ. Ντάισεμπλουμ δεν εμπλέκεται στην προεκλογική εκστρατεία. Οι απαντήσεις του κ. Ντάισεμπλουμ ήταν ξεκάθαρες, τόσο για την πρώτη απόφαση όσο και για τη δεύτερη για τα όσα έγιναν τον Μάρτιο 2013. Είπε ότι το bail-in δεν ήταν θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Ήρθε μετά από την απόφαση για τον φόρο επί των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων και μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να απορρίψει την πρώτη λύση που είχε βρεθεί. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων που διαφώνησε ενώ κάποιοι επιμένουν να ρίχνουν την ευθύνη αλλού.

Πηγή: ΓΤΠ