Κ.Ε: Καλωσορίζουμε την εργασία που έχει γίνει από πλευράς του Προέδρου της ΕΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε σχέση με την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες:

«Πρόκειται ενδεχομένως για ένα από τα πιο σημαντικά και πιο ιστορικά Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την έννοια ότι θα αρχίσει ένας διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, ένας διάλογος που θα συνεχιστεί στη Ρώμη με αφορμή τα 60χρονα από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017. Μια συζήτηση που ξεκινά με αφορμή την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια συζήτηση η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα, τα οποία πάνω από όλα, να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς εξελίξεις, οι αρχές και αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε, βασίστηκε και λειτούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσα χρόνια, θα πρέπει να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα που θα στηριχθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσει σήμερα ένας διάλογος που θα οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του 2017».

Ερωτηθείς εάν η πρόταση για τις πολλές ταχύτητες ενδεχομένως να προσανατολίσει τη συζήτηση και να μειώσει το ενωτικό μήνυμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «κατ’ αρχάς, καλωσορίζουμε την εργασία που έχει γίνει από πλευράς του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από πολλά κράτη μέλη σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ. Αξιολογούμε τις προσεγγίσεις όλων των κρατών μελών, ενώ έχουμε και τις δικές μας θέσεις και απόψεις. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι την ανάγκη να επικεντρωθούμε στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Το δεύτερο καθοριστικό είναι ότι οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διασφαλιστούν απόλυτα και να αποτελέσουν τον πυλώνα για να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη σαφώς καλύτερη, σαφώς πιο αποτελεσματική και επαναλαμβάνω, πάνω απ’ όλα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και απαιτήσεις των πολιτών.»