Κ.Ε: Ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τη δήλωση Μπορέλ για εμπλοκή της ΕΕ

Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό επισημαίνει ο Μπορέλ που ζητά πλήρη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις

Πολύ σημαντική κρίνει η Κυβέρνηση τη χθεσινή γραπτή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του κυπριακού προβλήματος και την ανάγκη κατά τη διαδικασία επίλυσης του, να ληφθούν υπόψη τόσο το κοινοτικό κεκτημένο όσο και η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνει απρόσκοπτα αποφάσεις.

Η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι δυνατόν να αποδειχτεί καθοριστική, καθώς η χώρα μας είναι και θα παραμείνει και μετά τη λύση, μέλος της ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για αυτό και χαιρετίζουμε το αίτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΕ και από παρατηρητής να συμμετέχει πλήρως στις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Θα θέλαμε να αναδείξουμε ακόμη τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου που αφορά τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις. Η θέση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-27 Μαρτίου, κατά το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, έχοντας πάντοτε υπόψη τόσο την πιθανότητα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αλλά και τη λεγόμενη θετική ατζέντα.

Σημειώνουμε πως η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία θα αποβεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, διασφαλίζοντας πως οι αρχές και αξίες της ΕΕ θα αποτελέσουν εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης.