Κ.Ε: Η πρόταση του ΠτΔ στοχεύει στην αποτροπή ενδεχόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στοχεύει στην αποτροπή ενδεχόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία, τονίζοντας ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Έχετε κάποια ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα στο Μάντσεστερ;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τον βρετανικό λαό για όλα όσα έγιναν χθες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ενημέρωση για συμπατριώτες μας ανάμεσα στα θύματα, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει πληροφορίες για το συμβάν σε σχέση με τα θύματα. Υπάρχει ειδική υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία μας στο Λονδίνο. Έχουμε και επίτιμο προξενείο στο Μάντσεστερ, καθώς εκεί διαμένουν αρκετοί συμπατριώτες μας. Να κάνουμε λοιπόν υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μέρα και τις πληροφορίες που θα λάβουμε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ερώτηση: Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα των διαφωνιών στην εσωτερική πτυχή; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο κ. Άιντε;

Απάντηση: Ο κ. Άιντε επιστρέφει στην Κύπρο αργά απόψε. Αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα δούμε αν υπάρχει κάτι από την τουρκική πλευρά, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που να μπορεί να συζητηθεί. Υπάρχει μόνο μια πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά στην ανάγκη να καταλήξουμε. Είναι δηλαδή προϊόν της κατάστασης πραγμάτων στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή έτσι, ώστε ν’ αποφευχθεί το αδιέξοδο. Και μπορώ να πω ότι αυτή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας τυγχάνει θετικής προσέγγισης απ’ όλους. Θα γίνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε γενικότερα το πώς μπορεί να εξελιχθεί το όλο θέμα.

Ερώτηση: Και τι γίνεται αν προκύψει αδιέξοδο;

Απάντηση: Αν προκύψει αδιέξοδο, θα είμαστε εδώ να το διαχειριστούμε. Δεν είμαστε σε αδιέξοδο, δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες προσεγγίσεις. Αντίθετα, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, η πρόταση έγινε για ν’ αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη διότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να είναι κάτι θετικό, ούτε είναι κάτι που επιδιώκουμε.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι για ν’ αποφευχθεί το αδιέξοδο και είναι γι’ αυτό τον λόγο που ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, αν πραγματικά επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Η συζήτηση στις εσωτερικές πτυχές έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συζητήσουμε και καταλήξουμε με τα δύο άλλα κεφάλαια, δηλαδή, το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να συζητούμε χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Αντίθετα, μετά τη Γενεύη έχουμε και κάποιες υπαναχωρήσεις.

Εμείς ενδιαφερόμαστε να υπάρξει πρόοδος/κατάληξη σε αυτή την υποσχόμενη προσπάθεια που εδώ και δύο χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα που δεν είχαμε επιτύχει ποτέ προηγουμένως και μας επιτρέπουν να μην ξεφεύγουμε από το πλαίσιο και τις αρχές της ΕΕ. Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσκοπεί στο να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Κατά την παρούσα διακυβέρνηση, ήταν η πρώτη φορά που φέραμε την Τουρκία στο τραπέζι μαζί μας για να συζητήσουμε το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο διάλογος στα τέσσερα κεφάλαια έχει εξαντληθεί. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στα άλλα δύο κεφάλαια. Αντιλαμβάνεστε πως θα μπορεί να συνεχίσει η συζήτηση στα τέσσερα κεφάλαια, αν ξεκαθαρίσει το θέμα του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων και του εδαφικού. Η συζήτηση θα είναι πολύ διαφορετική. Άρα, αν πραγματικά όλοι επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία και να υπάρξει αποτέλεσμα, δεν μπορούν παρά να υιοθετήσουν την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, ειδικότερα σε σχέση με όσα ακούμε στην Κύπρο, σύμφωνα με τα οποία η πρόταση αυτή τυγχάνει θετικής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

Ερώτηση: Οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν με αυτή την πρόταση;

Απάντηση: Δεν είναι ορθό εκ μέρους μου να μιλήσω εγώ για τις πολιτικές δυνάμεις. Εκείνο που μπορώ να πω ως γενικότερο σχόλιο είναι ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας τυγχάνει στήριξης από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ). Ακούστηκαν επίσης συγκρουόμενες και διαφορετικές προσεγγίσεις από τα διάφορα πολιτικά κόμματα.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς για «προεκλογικές προσπάθειες», θέλω να πω ότι, αν ο Πρόεδρος είχε στο μυαλό του την προεκλογική περίοδο, δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια πρόταση. Θα συνεχίζαμε να συζητούμε τα τέσσερα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει έδαφος για επίτευξη προόδου και θα συνεχίζαμε μια διαδικασία που δεν θα οδηγούσε πουθενά και ο Πρόεδρος, παράλληλα, θα εργαζόταν για τις Προεδρικές Εκλογές. Δεν είναι όμως αυτή η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ουσία είναι να κάνει μια πρόταση για να υπάρξει πρόοδος και ο καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του, αν πράγματι επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος και κατάληξη στη διαδικασία.

——————————-
ΝΤ/ΕΑ/ΕΙ