Κ.Ε: Η πρόταση του ΠτΔ έγινε για να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει έναν σκοπό: να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο, και επιτέλους, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος, η στάση, η προσέγγιση της Τουρκίας έναντι της πρότασης του Προέδρου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντε, είπε ότι «έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια από τον Ειδικό Σύμβουλο, μια προσπάθεια από τη οποίαν, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα για να ανακοινώσουμε.

Ελπίζουμε, ευχόμαστε και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που έγινε αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει έναν σκοπό: να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο, και επιτέλους, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Άιντε θα συνεχίσει τις προσπάθειες του, ειδικότερα μιλάμε για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι η ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αυτή που θα διαδραματίσει τον πιο καταλυτικό ρόλο, άρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες. Αν προκύψει οτιδήποτε ο κ. Άιντε θα ζητήσει να συναντηθεί και πάλι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν ο κ. Άιντε μετέφερε οποιαδήποτε μεσολαβητική πρόταση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει φέρει μεσολαβητική πρόταση ο κ. Άιντε. Συζητά στη βάση της πρότασης του Προέδρου και γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Ήταν πολύ εποικοδομητική συζήτηση, γενικότερα.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η πρόταση του Προέδρου ερμηνεύεται ως μια πρόταση, ως μια πρωτοβουλία που όντως μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, μετά από πέραν των δύο χρόνων διαπραγματεύσεις, και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αν ο κ. Άιντε βρίσκεται σε επικοινωνία με την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω υπάρχει και επαφή με την Τουρκία. Αυτή η επαφή, εκτιμώ ότι, θα συνεχιστεί και τις αμέσως επόμενες μέρες και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να καταλήξουμε σε συμφωνία με βάση την πρόταση του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν όλοι πραγματικά επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού τότε ναι, υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Εξαρτάται ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κάθε ενός που εμπλέκεται στη διαδικασία. Άρα, να κάνουμε λίγη υπομονή, και ευελπιστούμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Άιντε ότι μεταφέρει ιδέες από την ελληνοκυπριακή πλευρά προς την τουρκοκυπριακή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι ιδέες επικεντρώνονται στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είναι γνωστή,μέσα από την πρόσφατη δημόσια δήλωση του Προέδρου. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από την πρόταση του Προέδρου».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν πολλές άλλες συναντήσεις του κ. Άιντε με τους δύο ηγέτες.

Πρόσθεσε ότι «επειδή μιλάμε ειδικότερα για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αντιλαμβάνεστε ότι καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος, η στάση, η προσέγγιση της Τουρκίας έναντι της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια».

Κληθείς να πει κατά πόσο ο κ. Άιντε βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον κ. Ακκιντζί σε σχέση με την πρόταση του Προέδρου, είπε ότι «αν θεωρούσε (ο κ. Άιντε) ότι φτάναμε σε ένα αδιέξοδο και ότι αυτή η προσπάθεια δεν φέρνει αποτελέσματα, θα το ανακοινώναμε».

Ερωτηθείς αν παραμένει η προϋπόθεση που είχε θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για προπαρασκευαστική συζήτηση Ελλάδας – Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σχετίζεται άμεσα με το να έχουμε ένα θετικό, τελικό αποτέλεσμα στη Γενεύη. Είναι άμεσα συνυφασμένη η προετοιμασία ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται επαφές, ειδικότερα με την Τουρκία».

Σε ερώτηση αν ο κ. Άιντε θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αν προκύψει ανάγκη τότε ο κ. Άιντε θα ζητήσει συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντε ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να λύσουν το Κυπριακό τον Ιούνιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση επί Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου. Αυτό που υπάρχει είναι το ‘συντομότερο δυνατόν’. Και αυτό αποδεικνύεται όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις – δημόσια μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει – αλλά μέσα από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Και αν όλοι επιθυμούμε να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο και να λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, η πρόταση του Προέδρου είναι εκεί και έγινε αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό».

Ερωτηθείς αν η πλευρά μας είναι ανοικτή σε αλλαγές επί της πρότασης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου δεν είναι επικοινωνιακής σκοπιμότητας. Ο Πρόεδρος έκανε μια πρόταση ουσίας για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Άρα, το κλειδί είναι να υπάρχει κατάληξη. Δεν είναι πρόταση για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Σε ερώτηση από πού πηγάζει η αισιοδοξία του κ. Άιντε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίζει μια προσπάθεια. Εμείς, ευελπιστούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να έχει αποτέλεσμα. Είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει δημιουργήσει αυτή την κινητικότητα, αυτές τις συνεχείς καθημερινές επαφές του κ. Άιντε και αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια».

Ερωτηθείς αν το Κυπριακό θα συνεχιστεί με μια νέα διάσκεψη ή τελειώνει εδώ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Προέδρου έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο. Άρα, αυτή τη στιγμή θεωρώ λανθασμένο και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το ότι φτάσαμε είτε σε ένα αδιέξοδο είτε ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που έχει ως βάση την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία δημιούργησε αυτή τη διπλωματική κινητικότητα. Συνεχίζεται η προσπάθεια, ελπίζουμε και εργαζόμαστε ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν πρέπει πρώτα να υπάρχει κατάληξη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων προτού συζητηθούν τα υπόλοιπα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη. Είναι για να έχουμε κατάληξη, να έχουμε αποτέλεσμα. Αν συνεχίσουμε απλώς ατέρμονες συζητήσεις δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Και αν πραγματικά όλοι θέλουμε τη λύση του Κυπριακού, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει ο στόχος μας να είναι η κατάληξη».