Κ.Ε: Η Κυβέρνηση προσεγγίζει όλα τα θέματα με τη δέουσα σοβαρότητα

“Ακριβώς, γίνεται αυτό λόγω της αδυναμίας του κ. Ακκιντζί να αναφερθεί σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα όσον αφορά τις τοποθετήσεις που έγιναν στο Κραν Μοντανά”.

Η Κυβέρνηση προσεγγίζει όλα τα θέματα με τη δέουσα σοβαρότητα είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς αν έχουν σταλεί οι επιστολές προς τους Προέδρους ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και τα πρακτικά από το δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μονταντά, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε πως «ό,τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σχετική δήλωση του για το συγκεκριμένο θέμα έχει υλοποιηθεί».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά κάποιων σε ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τέσσερις μήνες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι λυπηρό το να βγαίνουν τέτοιου είδους ανακοινώσεις, χωρίς να γίνεται η αναγκαία μελέτη και μάλιστα προτού ληφθεί η απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε ότι «σε προηγούμενες περιπτώσεις η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν ένα θέμα που θα τύγχανε μιας απλής αναφοράς.

Υπό τις παρούσες συγκυρίες, όμως, θεωρούμε σημαντικό ότι πέραν της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από εκεί και πέρα η αναφορά στο ψήφισμα 1251 που περιγράφει τη μορφή της λύσης είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως επίσης και το γεγονός ότι η ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης έγινε για έξι μήνες, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια από τουρκικής πλευράς η ανανέωση γίνει για τρεις μήνες. Στο ψήφισμα ενισχύονται οι αναφορές για την ανάγκη όπως οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η αναφορά για την ανάγκη όπως αποκατασταθεί το στάτους κβο στα Στροβίλια είναι σημαντική, όπως και η προτροπή να αποφεύγονται ενέργειες που θα παραβιάζουν το στάτους κβο, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε δει στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η αναφορά για την τεχνική αξιολόγηση. Κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι δεν είναι η πρώτη αυτού του είδους αξιολόγηση που θα γίνει. Φυσικά, υπάρχει αυτή τη στιγμή και μια καινούρια προσέγγιση από Αμερικανικής Κυβέρνησης σε σχέση με τις ειρηνευτικές αποστολές, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Θα γίνουν αξιολογήσεις για όλες τις ειρηνευτικές αποστολές και μάλιστα για κάποιες από αυτές θα γίνει και σε συντομότερο διάστημα, πιο νωρίς από ό,τι για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι « κάποιες χώρες, μάλιστα μια εξ αυτών μεγάλη χώρα» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον «αν προκύψει ανάγκη να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου με ανθρώπινο δυναμικό».

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με το θέμα εποικοδομητικών μέτρων που να αφορούν τις τουρκικές κινήσεις και ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν αποστάσεις από μονομερείς ενέργειες, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «αν υφίστατο η παρατήρησή σας δεν θα υπήρχε σχετική αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο στα Στροβίλια, το οποίο σας ανέφερα προηγουμένως».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για αποφάσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συνιστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, να σας παραπέμψω στη σχετική παράγραφο της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979, στο ψήφισμα 550 του 1984, και στο ψήφισμα 789 του 1992 όπου αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα η ανάγκη επιστροφής της περίκλειστης πόλης στα Ηνωμένα Έθνη.

Άρα, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον τουρκοκυπριακό Τύπο δεν αποσκοπούν σε καμία απολύτως περίπτωση να λειτουργήσουν ως μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Από δικής μας πλευράς παρακολουθούμε προσεκτικά και αξιολογούμε καθημερινά οποιαδήποτε πληροφορία. Είναι μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων μας να κάνουμε κάτι τέτοιο και να προσεγγίζουμε όλα τα θέματα με την αναγκαία σοβαρότητα».

Πρόσθεσε ότι «γίνεται επεξεργασία συγκεκριμένων ενεργειών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας» και σημείωσε ότι «λόγω της σοβαρότητας με την οποία προσεγγίζουμε το κάθε θέμα, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις μας μετά που θα υλοποιηθούν».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα έπαιρνε θέση έναντι των προσφύγων της περίκλειστης πόλης αν η Τουρκία άνοιγε την πόλη υπό τουρκική κατοχή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως είδατε και στο θέμα της πρόσκλησης του κατοχικού στρατού για επιστροφή στα Μαρωνίτικα χωριά έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη μέρα ξεκάθαρα, ενώ χθες έγιναν σχετικές δηλώσεις από τον κ. Κασουλίδη.

Αν προκύψει κάτι τέτοιο σε σχέση με την περίκλειστη πόλη φυσικά και θα τοποθετηθούμε. Είμαστε υπεύθυνη Κυβέρνηση και φυσικά θα πρέπει να τοποθετηθούμε για να γνωρίζει ο κυπριακός λαός».

Σε ερώτηση αν πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι Ελληνοκύπριοι, όπως λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «εμείς δεν νοιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε τέτοιου είδους προσωπικές επιθέσεις, επειδή εμείς μαζί με την Ελλάδα ήμασταν οι μόνοι που υποβάλαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στο Κραν Μοντανά».

Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αυτό προκύπτει και από τις ίδιες τις δηλώσεις που γίνονται από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια από πλευράς του κ. Ακκιντζί επικαλούμενος τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, με προφανή στόχο να δημιουργηθεί αντιπαράθεση εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Δεν θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση του κ. Ακκιντζί. Θεωρούμε ότι, ειδικότερα στο Κυπριακό, παρά το ότι είναι απόλυτα σεβαστές και θεμιτές κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν θα ήταν ποτέ σωστό να δοθεί η εικόνα ότι υπάρχει ρήγμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας διότι, δυστυχώς, κάποιοι καραδοκούν να κάνουν επίκληση αυτών των αναφορών. Αλλά, επαναλαμβάνω, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί έχει προσωποποιήσει όλες τις επικρίσεις του στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Εκπρόσωπος απάντησε «ακριβώς, γίνεται αυτό λόγω της αδυναμίας του κ. Ακκιντζί να αναφερθεί σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα όσον αφορά τις τοποθετήσεις που έγιναν στο Κραν Μοντανά, για παράδειγμα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και στο εδαφικό.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, για παράδειγμα για το Εδαφικό, ήταν ξεκάθαρο ότι θα επιστρεφόταν μέρος της Μόρφου, ενώ για τα μαρωνίτικα χωριά, η θέση της τουρκικής πλευράς ήταν ενάντια στη βούληση και στο τί πραγματικά επιθυμούν οι κάτοικοι αυτών των χωριών».