Κ.Ε: Η επίκληση του θέματος της ενέργειας γίνεται λόγω της μη ετοιμότητας της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών

Δεν είναι το φυσικό αέριο ο λόγος που δεν επαναρχίζουν οι συνομιλίες αλλά η απροθυμία από τουρκικής και τ/κ πλευράς να ξεκινήσει ο διάλογος, υπέδειξε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ.

Το πλήρες κείμενο έχει ως ακολούθως:

Δεδομένου του κλίματος ανάμεσα στις δύο κοινότητες, είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο της επανάληψης της διαδικασίας;

Απάντηση: Με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τις δηλώσεις που γίνονται από την τ/κ πλευρά για διάφορα άλλα θέματα πέραν του Κυπριακού, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών. Έχουμε μια πρώτη ενημέρωση από την κα Σπέχαρτ για τη συζήτησή της χθες με τον κ. Ακκιντζί. Δεν ακούσαμε κάτι καινούριο απ’ αυτά που ακούμε μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις το τελευταίο διάστημα. Εκείνο που αντιλαμβάνονται όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς παράγοντα, είναι ότι η επίκληση του θέματος της ενέργειας γίνεται λόγω της μη ετοιμότητας της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτή η προσέγγιση είναι ξεκάθαρη, διότι αντιλαμβάνονται ότι στο θέμα του φυσικού αερίου υπάρχει σχετική σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και καιρό και η κυβέρνηση είχε προχωρήσει και σε συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτό το θέμα δεν ήταν θέμα στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία και ξαφνικά, με σκοπό να εξυπηρετηθούν σχεδιασμοί της Τουρκίας και μόνο, έχει αναδειχθεί σε θέμα από πλευράς της Άγκυρας και δυστυχώς σε επίπεδο ηγεσίας των Τ/κ φαίνεται να ακολουθούν αυτή την προσέγγιση.

Δηλαδή η τουρκική πλευρά δεν ξεκινά τη διαδικασία, αν δεν εμπλακεί και η τ/κ στα θέματα του φυσικού αερίου;

Απάντηση: Από μια πρώτη ενημέρωση από την κα Σπέχαρτ φαίνεται να προκύπτει αυτό. Να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή το πρωί υπάρχει συνάντηση του ΠτΔ με τον Βοηθό ΓΓ ΟΗΕ. Η συνάντηση αφορά αποκλειστικά στο θέμα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και της UNFICYP. Σ΄ αυτή τη συνάντηση θα είναι και η κα Σπέχαρτ και είμαι σίγουρος ότι στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα ενημερώσει και πιο συγκεκριμένα τον ΠτΔ για τα όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ακκιντζί. Γενικότερα όμως οι δηλώσεις που προέρχονται από την τ/κ πλευρά δίνουν σε όλους (συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς παράγοντα) το μήνυμα ότι από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών και τερματισμό όλων αυτών των ενεργειών που βλέπουμε εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι βλέπουμε τον κ. Οζερσάι και τον κ. Ναμί να έχουν ξεκινήσει μια δημόσια αντιπαράθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ε/κ πλευρά στο πλαίσιο εξυπηρέτησης ενδεχομένως του στόχου που έχουν θέσει και οι δύο για να είναι υποψήφιοι στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές και φαίνεται να θυσιάζουν και μέσα από τις δηλώσεις τους την όποια προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, για να είναι αρεστοί και να προωθήσουν τις δικές τους προσωπικές επιδιώξεις.

Οι Τ/κ πρέπει να αποφασίσουν ποιο μέλλον επιθυμούν. Μαζί με την Τουρκία όπως τη βλέπουμε σήμερα ή σε μια επανενωμένη Κύπρο μαζί με τους Ε/κ, κράτος μέλος της ΕΕ. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το θέμα του φυσικού αερίου είναι ο λόγος που δεν επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Δεν είναι το φυσικό αέριο ο λόγος που δεν επαναρχίζουν οι συνομιλίες αλλά η απροθυμία από τουρκικής και τ/κ πλευράς να ξεκινήσει ο διάλογος. Επίσης, δεν πρέπει να τίθενται σε καμιά περίπτωση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως η δήθεν αφορμή μη επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν είναι αυτή η κατάσταση πραγμάτων. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η επίκληση σ’ αυτό το θέμα είναι απλώς η αφορμή για μη επανέναρξη των συνομιλιών. Γνωρίζουν ότι τα αιτήματά τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και δεν υπάρχει λόγος ικανοποίησης όλων αυτών των απαιτήσεων σε σχέση με την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Αυτό που πρέπει να αποφασίσουν οι Τ/κ είναι το τι επιδιώκουν και πώς διασφαλίζεται το μέλλον τους. Υιοθετούν την τουρκική προσέγγιση σχετικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με την τουρκική λογική, είναι κατά πολύ μικρότερη και δίνει τεμάχια στον Λίβανο, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες; Έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Τ/κ; Ασφαλώς όχι. Όλα αυτά είναι απλώς αφορμές για μη επανέναρξη των συνομιλιών.

Επίσης, το Κυπριακό δεν είναι επικοινωνιακό θέμα. Δεν θα μας ικανοποιούσε απλώς μια θετική αναφορά από την πλευρά του ΓΓ ΟΗΕ. Στόχος είναι να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση δεδομένων που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, έτσι ώστε να διευρυνθούν οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν κάνουμε επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού επειδή αυτό κάνει αυτή τη στιγμή η τ/κ πλευρά, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά και μόνο είτε στόχοι της Τουρκίας είτε να μην επαναρχίσουν οι συνομιλίες, διότι κάτι τέτοιο δεν ευνοείται αυτή τη στιγμή. Μας ενδιαφέρει η ουσία. Αυτό είναι και το ξεκάθαρο μήνυμα προς την τ/κ πλευρά που αφορά στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Η κατάσταση πραγμάτων είναι επικίνδυνη τόσο για το μέλλον των Τ/κ και το μέλλον των Ε/κ και όσο πιο σύντομα γίνει αυτό αντιληπτό τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να επαναρχίσει ένας διάλογος που να οδηγεί σε αποτελέσματα, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει αυτές τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Οζερσάι έχει αρχίσει προεκλογική εκστρατεία εν όψει των ψευδοεκλογών. Aυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά υπάρχει αυτή η εκτίμηση και από τον διεθνή παράγοντα. Έχουμε επίσης ενημερωθεί από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Γάλλου προέδρου για τις λεπτομέρειες της συζήτησης που είχε ο κ. Μακρόν με τον κ. Ερντογάν και αυτή η ενέργεια είναι ένδειξη του ότι οι διπλωματικές διεργασίες συνεχίζονται. Δεν τελείωσαν με τη δήλωση των 27 εκ μέρους του κ. Τουσκ ούτε με το γεγονός ότι θα γίνει επαναξιολόγηση στις 22 και 23 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται στο πλαίσιο που θεωρούμε ότι μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα χωρίς δημόσιες δηλώσεις και άλλες αναφορές.