Κ.Ε: Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ, μίλησε για  τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τη συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες στο δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών και την Έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία:

Το πλήρες κείμενο  έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι υπόσχεση έχει πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την κ. Μέι;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει την ευκαιρία και δεδομένης της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης και με συμμετοχή στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο ζήτησε από την κ. Μέι να παίξει το ρόλο της η Βρετανία για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και να ενεργοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στο πλαίσιο Γκουτέρες. Όπως όλοι γνωρίζουν, τα Ηνωμένα Έθνη τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε τόσα χρόνια που παίρνουμε ψηφίσματα λέγοντας μέσω του κ. Γκουτέρες ότι η Κύπρος με τη συμφωνία πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος. Αυτό ήταν κάτι που είχε επικροτήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δράττεται της ευκαιρίας τόσο με τη συνάντηση με την κ. Μέι καθώς και με άλλους, π.χ. με την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι συναντήσεις ιδιαίτερα χρήσιμες διότι μιλάμε για χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά μακριά και δεν είναι εύκολο να γίνονται τέτοιες επαφές. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει σε κάθε περίπτωση το Κυπριακό και τα προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τις παρεμβάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανάγκη να μπούμε ξανά σε μια διαδικασία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Ερώτηση: Πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος;

Απάντηση: Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη. Δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να το προβάλλουμε, να το μεταφέρουμε και να ζητάμε και στήριξη, όπως ακριβώς έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από κάθε πλευρά, κυρίως από τους εταίρους μας στην ΕΕ. Κατά τη δική μας εκτίμηση, ένας απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πρέπει να εμφανιστούν με κοινή τοποθέτηση. Ταυτόχρονα, επειδή μιλάμε και για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων, θα πρέπει παράλληλα να διερευνηθεί και το τι συμβαίνει στην Άγκυρα.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν και οι σκέψεις που γίνονταν στα Ηνωμένα Έθνη έλεγαν ότι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου θα λειτουργούσε ως καταλύτης. Δεν προϋπέθετε να έχει γίνει έκκληση από κοινού από τα δύο μέρη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αν είχαμε φτάσει στο σημείο να ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις, θα ήταν διαφορετική και η αντιμετώπιση των Ηνωμένων Εθνών. Ενδεχομένως δεν θα χρειαζόταν ένας έκτακτος απεσταλμένος αλλά ένας μόνιμος απεσταλμένος. Τώρα είμαστε σ’ αυτή τη στιγμή. Ας κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα αντιδράσουν το επόμενο διάστημα και ποια πρωτοβουλία θα πάρουν τα Ηνωμένα Έθνη και αναλόγως η δική μας πλευρά θα τοποθετηθεί.

Eρώτηση: Στο δείπνο οι δύο ηγέτες συζήτησαν ενδελεχώς το πλαίσιο Γκουτέρες;

Απάντηση: Ασφαλώς έγινε αναφορά στο πλαίσιο Γκουτέρες διότι γίνεται λόγος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Μια ενδεχόμενη επανάληψη των διαπραγματεύσεων καθιστά αυτονόητο ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που είχε φτάσει η διαπραγμάτευση, δηλαδή από το πλαίσιο Γκουτέρες. Έχει μπει αυτό το θέμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες και δόθηκαν διευκρινίσεις και από τις δύο πλευρές.

Ερώτηση: Έχουμε κάποιο σχόλιο σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία;

Απάντηση: Θα περιμένουμε να δούμε την τελική μορφή. Αυτό γίνεται πάντα, δεν σχολιάζουμε προηγουμένως. Και με τον Υπουργό Εξωτερικών έχει συζητηθεί αυτό το θέμα, το έχουμε συζητήσει και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σίγουρα είναι σημαντική η στάση της ΕΕ όσον αφορά θέματα της ΑΟΖ. Μας προβληματίζει φυσικά ο τρόπος που αντιμετωπίζει σ’ αυτή τη φάση το θέμα των διαπραγματεύσεων καθώς είμαστε σε μια φάση που προσπαθούμε να πάρουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη υποστήριξη απέναντι στην Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει αδιέξοδο με την παύση της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει τώρα να φανεί ότι είναι υπόλογη σε σχέση και με το πλαίσιο Γκουτέρες. Πιθανό να υπάρξει εντός των επόμενων ημερών επίσημη αντίδραση και από το Υπουργείο Εξωτερικών».