Κ.Ε: Η δήλωση του Προέδρου ήταν ξεκάθαρη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στην δήλωση του ΠτΔ σχετικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ στην Σαουδική Αραβία.

Υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με την πραγματοποίηση της τριμερούς;

Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν χθες. Σήμερα είναι τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία. Ενδεχομένως στο πλαίσιο των διαπιστευτηρίων να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση αλλά μπορώ να σας πω ότι είμαστε σε επαφή με το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Είναι όπως αντιλαμβάνεστε απαραίτητος αυτός ο συντονισμός ανάμεσα στις τρεις χώρες για τον καθορισμό ημερομηνίας το συντομότερο δυνατόν.

Το σίγουρο είναι ότι η αναβολή της τριμερούς συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου έχει να κάνει ξεκάθαρα με εσωτερικές εξελίξεις στο Ισραήλ.

Χθες ο Πρόεδρος είπε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ότι έχει απευθείας γραμμή με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Από πότε συμβαίνει αυτό;

Όντως από τις αρχές του 2014 υπάρχει απευθείας τηλεφωνική γραμμή με τον κ. Νετανιάχου. Υπάρχει αυτή η ευχέρεια απευθείας επικοινωνίας με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό όπως και με τον κ. Τσίπρα. Ήταν μια εξέλιξη στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων μας και των συνεχών επαφών που έχουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση.

 Κάτι που σπάνια συμβαίνει, έτσι;

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε απευθείας γραμμή με μια χώρα πέραν της Ελλάδος. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτής της εξέλιξης.

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ζητήσει ανάκληση της δήλωσης του Προέδρου. Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη δήλωση τονίζοντας ότι έχει διαστρεβλωθεί στο πλαίσιο προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Σκεφτήκατε καθόλου να ανακαλέσετε;

Η δήλωση του ΠτΔ ήταν ξεκάθαρη. Αναφέρθηκε στη διαχρονική θέση της κυπριακής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα και ακολούθως αναφέρθηκε στη θέση της Τουρκίας. Και ξεκάθαρα και σκόπιμα παραλείπεται ν’ αναφερθεί αυτό. Ο Πρόεδρος είπε ότι είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή τη δήλωση για να ασκούν κριτική στον ΠτΔ λόγω της προεκλογικής εκστρατείας. Κι όλα αυτά γίνονται, για να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο, λόγω και της επίσκεψης του Προέδρου στη Σαουδική Αραβία, μίας από τις πιο σημαντικές επισκέψεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνοντας υπόψη ότι απ’ το 1964 στην ουσία δεν υπήρχαν διπλωματικές σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα, ώστε να μη δοθεί η έμφαση που έπρεπε να δοθεί σ’ αυτή την επίσκεψη.

Παρόλο που είμαστε σε προεκλογική περίοδο εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων κομμάτων να θεωρήσουμε ότι υπάρχει Κύπριος πολιτικός που να πιστεύει ότι υπάρχει ΑΟΖ των κατεχομένων. Με αφορμή αυτή τη δήλωση μέχρι και ανακοίνωση είδαμε ότι ο Πρόεδρος δήθεν αποχώρησε από το Κραν Μοντανά. Ούτε από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει τέτοιου είδους ισχυρισμός. Είναι προφανές ότι όλα αυτά γίνονται λόγω προεκλογικής εκστρατείας. Είμαστε στην τελική ευθεία και κάποιοι θεωρούν ότι βοηθά τους σχεδιασμούς τους.

Επειδή υπήρξαν κυβερνήσεις και από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΚΟ ας δούμε την ουσία. Ποια κυβέρνηση αδειοδότησε τεμάχιο εντός της ΑΟΖ της, που αμφισβητεί η Τουρκία; Ποια κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα των συντεταγμένων της ΑΟΖ γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία; Αυτή είναι η ουσία. Ποιες συγκεκριμένες πράξεις έγιναν από τις κυπριακές κυβερνήσεις και ποιες πράξεις γίνονται σήμερα σε σχέσεις με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι επικρίσεις που διατυπώνονται έχουν δυο αποχρώσεις. Η μία λέει ότι ο Πρόεδρος τα χαρίζει όλα και η άλλη άποψη λέει ότι ενδεχομένως μέσα από τέτοιες δηλώσεις διαφαίνεται μια νέα πολιτική που θα εφαρμόσει ο Πρόεδρος. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε χθες ότι φλερτάρει ίσως με άλλες ιδέες εννοώντας τη διχοτόμηση ο Πρόεδρος και μας το λέει σιγά σιγά.

Ευχαριστώ πολύ για τη διαπίστωση σας, η οποία είναι πολύ εύστοχη και αποδεικνύει αυτό που λέμε. Ότι είναι προεκλογικό. Η κριτική που γίνεται από δύο διαφορετικές σκοπιές είναι και συγκρουόμενη. Δεν μπορεί να τα έδωσες όλα και να οδηγείσαι σε μια λύση που δεν είναι η ομοσπονδία όπως καθορίζουν οι αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια να σημαίνει άλλη μορφή λύσης. Γι’ αυτό είπαμε από την αρχή ότι είναι ξεκάθαρα προεκλογικό.

 Ναι αλλά δεν απαντάτε στο σχόλιο του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είναι αστείο οποιοσδήποτε να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Το θεωρώ ανάξιο σχολιασμού. Ο ΠτΔ στην πράξη το απέδειξε, και είναι γι’ αυτό το λόγο που η κριτική, που αναφέρατε ότι γίνεται από το ΑΚΕΛ, γίνεται για να εξυπηρετήσουν προεκλογικές σκοπιμότητες. Στην αρχική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ καταγράφουν ότι ο ΠτΔ αποχώρησε από το Κραν Μοντανά. Αυτός ο ισχυρισμός, επαναλαμβάνω, ούτε από τουρκικής πλευράς δεν γίνεται.

Ποιος έφερε τα αποτελέσματα του Κραν Μοντάνα. Κι επανέρχομαι στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. Η ανακοίνωση τους λέει ότι για πρώτη φορά ο ΓΓ των ΗΕ, η Βρετανία, η ΕΕ ζητούσαν από την Τουρκία την κατάργηση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων. Αυτά δεν προήλθαν τυχαία. Προήλθαν μέσα από την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ότι για πρώτη φορά από το 1976 που διεξάγονται διαπραγματεύσεις συζητήσαμε την ουσία του Κυπριακού που το λέγαμε δημόσια διαχρονικά αλλά ποτέ δεν το πράξαμε, το πέτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσέγγιση που ακολούθησε στο Κυπριακό. Κι από εκεί, στα όσα επιτεύχθηκαν τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο διαδικασιών σ’ αυτά πρέπει να χτίσουμε για να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Εάν επανεκλεγεί δηλαδή ο Πρόεδρος δεν θα έχουμε αλλαγή πλεύσης;

Επαναλαμβάνω, με όλον τον σεβασμό στις όποιες διαφορετικές απόψεις, είναι αστείο να συζητούμε καν για δήθεν αλλαγή πλεύσης με αφορμή την παρερμηνεία που γίνεται στις δηλώσεις του ΠτΔ. Δεν υπάρχει καν κάτι τέτοιο.

Όμως ο Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης απέσυρε τη στήριξη του προς τον ΠτΔ λόγω της συγκεκριμένης δήλωσης για την ΑΟΖ γιατί λέει στη δήλωσή του «εγώ τον στήριξα γιατί έκανε αλλαγή πλεύσης» προς αυτό που συμβολικά και θεωρητικά το λέμε πιο πατριωτικό.

Τις θέσεις του κ. Γιαλλουρίδη στο Κυπριακό πολύ εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να τις διαβάσει μέσα από την αρθρογραφία του στον κυπριακό Τύπο. Δεν έχει να κάνει με τη δήλωση του ΠτΔ. Και για να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα ήταν ο κ. Γιαλλουρίδης που επικοινώνησε με τον ΠτΔ για να εκφράσει τη θέλησή του να συμμετάσχει στα 100 άτομα που θα στήριζαν την υποψηφιότητά του.

Κατά την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία έχει διατυπωθεί κάποια πιο συγκεκριμένη και σαφής θέση του Ριάντ ως προς το Κυπριακό και την Ισλαμική Διάσκεψη και τον ρόλο της Τουρκίας;

Καταρχάς η επίσκεψη από μόνη της στέλνει μηνύματα και για το Κυπριακό και προς την Τουρκία. Γιατί ο λόγος που δεν υπήρχαν σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια και ειδικότερα από το 1964 στο Κυπριακό οφειλόταν. Η Σαουδική Αραβία με μια άλλη ομάδα κρατών εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης έχουν βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον στόχο να μην υπάρχουν οι αναφορές που η Τουρκία επιθυμεί για το ψευδοκράτος στα κοινά ανακοινωθέντα με τη Σαουδική Αραβία. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας που θα αποδεικνύουν αυτό το νέο επίπεδο των σχέσεών μας. Κι επειδή δεν υπήρχαν σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει έδαφος για να προχωρήσουμε σε διάφορα επίπεδα. Όχι μόνο στο πολιτικό αλλά και στο οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό.

Οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα πώς θα επηρεάσουν μια ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας;

Σίγουρα επηρεάζουν, όχι στον βαθμό που ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν. Ο διαπραγματευτής της Τ/Κ κοινότητας δεν προκύπτει μέσα από αυτή την διαδικασία αλλά σίγουρα επηρεάζουν. Την ίδια στιγμή θα δείξουν και τάσεις εντός της Τ/Κ κοινότητας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: P.I.O.