Κ.Ε: Η έκθεση της Moneyval αναγνωρίζει το έργο που έχει επιτελέσει η Κυβέρνηση

Η έκθεση της Moneyval αναγνωρίζει το έργο που έχει επιτελέσει η Κυβέρνηση, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικος Εκπροσώπος Κυριάκος Κούσιος 

Η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αναγνωρίζει το έργο που έχει επιτελέσει η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και επισημαίνει το γεγονός ότι έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα τα οποία αφορούν τόσο την ενίσχυση του νομικού πλαισίου όσο και μέτρων που έλαβε και λαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, όπως το κλείσιμο των δεκάδων χιλιάδων λεγομένων εταιρειών κέλυφος.

Η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ακολούθησε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία, επίσης, αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας μας, αλλά και την έκθεση της Moneyval η οποία δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο και καταγράφει την πρόοδο και τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Κύπρος για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος τα τελευταία χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη πως η Κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις του Τρίτου Γύρου αξιολόγησης της GRECO που αφορούσαν την εκτελεστική εξουσία, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η συμμόρφωση της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας με τις συστάσεις που αφορούν τους αντίστοιχους θεσμούς και τα μέλη τους.

Είναι, λοιπόν, αναντίρρητη πλέον η διαπίστωση πως η Κυβέρνηση έχει παραγάγει εξαιρετικά σημαντικό έργο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της λογοδοσίας και αυτό αναγνωρίζεται και καταγράφεται από τους εγκυρότερους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.

Το κλειδί στην καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν και είναι η πολιτική βούληση και η δημιουργία αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου.

Ως Κυβέρνηση δώσαμε το σύνθημα για μηδενική ανοχή, ενώ ταυτοχρόνως ενισχύσαμε και συνεχίζουμε να ενισχύουμε στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό τους σχετικούς θεσμούς.

Τα αποτελέσματα είναι αυτά που σήμερα καταγράφονται από σειρά διεθνών οργανισμών και για οποία εκφράζουμε την ικανοποίηση μας καθώς αποτελούν όχι μόνο στοιχεία που συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, αλλά και παράγοντες που ενισχύουν την ποιότητα της δημοκρατίας στην Κύπρο.