Κ.Ε: Επιδίωξη του Προέδρου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών

Η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σημείωσε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα και δεν χωράνε διαφορετικές ερμηνείες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με φορείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επανέναρξη από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά, με δεδομένο βεβαίως το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο σκοπός δεν είναι η διαπραγμάτευση για χάρη της διαπραγμάτευσης- είμαστε οι τελευταίοι που θα ήθελαν ατέρμονες διαπραγματεύσεις- αλλά είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της πατρίδας μας με ομοσπονδία και η Κύπρος να είναι απαλλαγμένη από τον έλεγχο ξένων κρατών, δηλαδή η κατάργηση των εγγυήσεων.

Εάν η τουρκική πλευρά πράγματι εννοεί ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή ότι έχει αλλάξει η άρνηση που έδειξε στο Κραν Μοντανά και που οδήγησε σε αδιέξοδο, τότε πρόκειται πράγματι για μια σημαντική εξέλιξη.

Λέμε ‘εάν’, διότι οι αναφορές που έχει κάνει ο κ. Ακκιντζί φαίνεται να παραπέμπουν σε κάτι άλλο και όχι στο πλαίσιο Γκουτέρες. Εν πάση περιπτώσει αυτά μπορεί να διευκρινιστούν μόνο μέσα από διάλογο.

Ελπίζουμε ότι εφόσον επιβεβαιωθεί και υλοποιηθεί ο διορισμός συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό, αυτό θα βοηθήσει για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα. Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους μας ότι είχε εμφανιστεί και συγκεκριμενοποιηθεί όταν ο ΓΓ στις 4 Ιουλίου είχε υπαγορεύσει τις παραμέτρους, που αποτελούσαν και ενός είδους πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση, τις οποίες κατέγραψε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό κ. Άιντε. Αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο είναι πολύ καλά γνωστό και είχε δημοσιοποιηθεί από τότε.

Η αναφορά (Ακκιντζί) στην 30η Ιουνίου είναι αναφορά στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων. Θυμόμαστε όλοι ότι είχε γίνει μια εμπλοκή για την οποία χρειάστηκε ακριβώς να επανέλθει ο ΓΓ στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Είναι καθαρά τα πράγματα και πρέπει να κάνουμε και μια έκκληση στη δική μας πλευρά. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις νομίζω ότι συμφωνούμε στο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση χωρίς εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Άρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κεκτημένο που είναι το πλαίσιο Γκουτέρες.

Οι υπόλοιπες συζητήσεις και κάποτε το να λεπτολογούμε για τα διάφορα στιγμιότυπα της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικές. Εποικοδομητικό είναι να έχουμε την κοινή θέση ότι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις και να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο του ΓΓ».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα, δεν μπορεί να είναι δύο, είναι συγκεκριμένες πρόνοιες που δεν χωράνε δύο ερμηνείες. Ο ΓΓ είχε πει δημόσια ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος. Και αυτό σημαίνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Τα περισσότερα λόγια δεν εξυπηρετούν».

Πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ συγκεκριμένο, είναι εκείνο που δεν είχε την πολιτική βούληση να αποδεχθεί η Τουρκία στο Κραν Μοντανά και οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο. Θα πρέπει να γίνει μια νέα προσπάθεια και ακριβώς για αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό τον καιρό λέει ότι θα πρέπει να γίνει και η σωστή προετοιμασία, δηλαδή να είναι οι ενδιαφερόμενες πλευρές έτοιμες να συζητήσουν, όπως το ζήτησε ο ΓΓ στη βάση του δικού του πλαισίου.

Ελπίζουμε ότι ο διορισμός, η απόφαση που πρέπει να περιμένουμε να υλοποιηθεί – είναι ζήτημα των ΗΕ – αφορά τον διορισμό σύμβουλου του ΓΓ, κάτι που θα μπορέσει να υποβοηθήσει τα πράγματα, για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η γραπτή δήλωση χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις διατάξεις, που αφορούν την εξωτερική πτυχή βέβαια, του πλαισίου Γκουτέρες και αυτό είναι το δεδομένο».