Κ.Ε: Εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ο ακριβής πληθυσμός της Κερύνειας

Εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ο ακριβής πληθυσμός της Κερύνειας, αναφερει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικος Εκπροσώπος για την αναφορά του Προέδρου σε συνέντευξή του.

Η ανακοίνωση:

Αναφορικά με σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Κερύνειας, κατανοώντας πλήρως την ευαισθησία του προσφυγικού κόσμου της Κερύνειας και με τον δέοντα σεβασμό, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πράγματι, σε πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ο ακριβής πληθυσμός του συνόλου της επαρχίας το 1974.

Ο πληθυσμός της πόλης της Κερύνειας ήταν πράγματι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, σχεδόν τέσσερις χιλιάδες, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της επαρχίας ήταν όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση του δήμου σχεδόν 33 χιλιάδες.

Ωστόσο, η ουσία του επιχειρήματος και της έγνοιας του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αλλάζει, καθότι εκείνο που ο Πρόεδρος υπογράμμισε στη συνέντευξη είναι ότι οι πληροφορίες από την ίδια την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ότι μόνο στην πόλη της Κερύνειας, έναντι του πληθυσμού των τεσσάρων χιλιάδων το 1974, είναι εγκατεστημένος σήμερα πληθυσμός σαράντα χιλιάδων και αυτό μαρτυρά μια δημογραφική αλλοίωση τεραστίων διαστάσεων.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Διότι μόνο μέσα από μια συμφωνημένη λύση θα μπορεί να αναχαιτισθεί η καθημερινή δημογραφική και άλλη αλλοίωση στις κατεχόμενες περιοχές, να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των προσφύγων στην ιδιοκτησία τους και δυνατότητες επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές.