Κ.Ε: Διαψεύδονται όσοι είχαν την ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταφιαστεί

Με το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ διαψεύδονται όσοι είχαν την ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταφιαστεί είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τέλεσης του εθνικού μνημοσύνου ηρώων των κοινοτήτων Σπηλιών-Κουρδάλων, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο είπε ότι «με το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ, πρώτον, διαψεύδονται όσοι είχαν την ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταφιαστεί. Υπάρχει ενδιαφέρον και, με βάση τη δική μας προσέγγιση και την επιθυμία για να γίνει διαπραγμάτευση, προσδοκούμε ότι θα γίνει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο είναι ότι επιβεβαιώνεται η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία.

Η προετοιμασία, την οποίαν εξαγγέλλει ο ίδιος ο ΓΓ με δικό του απεσταλμένο για να ανιχνεύσει το έδαφος δείχνει, ακριβώς, ότι δεν πρόκειται για προϋπόθεση, αλλά για αναγκαίο στάδιο, για να φτάσουμε με βάσιμες προσδοκίες σε διαπραγμάτευση.

Το τρίτο είναι ότι το πλαίσιο Γκουτέρες – για το οποίο συζητάμε για ένα βασικό λόγο, ότι πέραν του γεγονότος πως θέτει μια συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη στην οποία θα πρέπει να πειθαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις και να μην ξεφεύγει η τουρκική πλευρά – επιπλέον, για πρώτη φορά στα χρονικά του Κυπριακού, θέτει το θέμα της ασφάλειας στο επίκεντρο μιας συμφωνίας λύσης, δηλαδή για κατάργηση των εγγυήσεων και για αποχώρηση του στρατού. Σε αυτό δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς.

Επομένως, αυτό που έχει καταφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με την Ελλάδα πηγαίνοντας στο Κραν Μοντανά, θα το συνεχίσουμε στη διαπραγμάτευση, στην οποία θα πρέπει να φανεί ότι η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση ότι θα επιτρέψει να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των Κυπρίων, χωρίς να αξιώνει ανάμιξη στα κυπριακά πράγματα.

Είναι απλά τα πράγματα και θα έπρεπε σε αυτή τη γραμμή πλεύσης που θα απαλλάξει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και την παρουσία της Τουρκίας, να συμφωνούμε και να πορευτούμε στηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την έκθεση του ΓΓ και του πλαισίου Γκουτέρες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί τις βολές της εσωτερικής πολιτικής. Το θέμα είναι όπως, στο μείζον ζήτημα που είναι η αντιπαράθεση με την τουρκική κατοχή, βγει η Κύπρος κερδισμένη.

Το ζήτημα είναι να γίνει μια διαπραγμάτευση η οποία θα αντιμετωπίζει την καρδιά του προβλήματος που είναι η εισβολή, η κατοχή και η ανάμιξη της Τουρκίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνενώσουμε δυνάμεις».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές κομμάτων ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό που αποδίδεται στις 30 Ιουνίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το πλαίσιο το έχει θέσει ο ΓΓ, η διαπραγμάτευση γίνεται υπό την αιγίδα του ΓΓ. Το γεγονός ότι πέρυσι στο Κραν Μοντανά ,τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έγινε συζήτηση, επιτέλους, για την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων είναι κάτι που θέλουμε να κρατήσουμε. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις που μπορούν να γίνονται.

Το θέμα είναι ο στόχος, τον οποίον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται με μέθοδο, με σύνεση, με γνώση, αξιοποιώντας όση διεθνή υποστήριξη μπορούμε να κερδίσουμε – που στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη είναι αυξανόμενη – για να πετύχει τον ποθητό στόχο».