Κ.Ε: Διάταγμα για κατώτατο όριο μισθού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργικό Συμβούλιο «καθόρισε με Διάταγμα, το κατώτατο όριο μισθού σε αριθμό επαγγελμάτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη διαδικασία ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι, συμφώνησαν με τις συντεχνίες, όπως ισχύσει νομική ρύθμιση για τους κατώτατους μισθούς σε αριθμό επαγγελμάτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο πλευρές είχαν αποδεχθεί σχετική μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία συμπεριλήφθηκε κείμενο προσχεδίου Διατάγματος για τη ρύθμιση των κατώτατων ορίων μισθών στα επαγγέλματα που συμφωνήθηκαν.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη σύναψη δανείου ύψους μέχρι 50 εκ. ευρώ με την RCB και 100 εκ. ευρώ με την Τράπεζα Κύπρου για χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEs) και Εταιρειών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Mid-Caps).

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες αξιολόγησης των σχεδίων, αυτά κρίνονται επιτυχημένα, αφού επιτυγχάνεται ο στόχος του που ήταν η στήριξη κυρίως Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEs) και Εταιρειών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Mid-Caps) στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και τις υποδομές, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλι αποφάσισε επίσης, επέκταση 18 μηνών, του ισχύοντος πλαισίου παροχής φορολογικών κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικού ταμείου. Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο έχουν εγκριθεί 39 εταιρείες όπου οι επενδυτές των εταιρειών αυτών δύνανται να επωφεληθούν φορολογικά.

Επ΄αυτού αναμένεται και εκτενέστερη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών».

Κληθείς να αναφερθεί στην πενταμερή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών πέντε χωρών που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, στην Αίγυπτο, ο κ. Σεντώνας είπε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο. Είναι αποτέλεσμα και της συνεχούς που υπάρχει ανάμεσα σε αυτές τις χώρες. Γίνεται μια προσπάθεια να ανταλλάξουν απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ, για το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη, για την κατάσταση στη Συρία, προκειμένου να υπάρξει ένας συντονισμός που στη βάση του διεθνούς δικαίου θα επιτρέψει ή θα συμβάλει με ένα θετικό και δημιουργικό τρόπο στην επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».