Κ.Ε: Δεν υπάρχει διαφοροποίηση των μέτρων ασφαλείας αυτό το διάστημα

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως έχει ανακοινωθεί. Τη συνεδρία απασχόλησε η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών του τελευταίου διαστήματος. Όπως ήταν γνωστό από την τελευταία συνεδρία −λέγαμε ότι θα βρίσκεται σε διαρκή σύνοδο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αλλά και η ανασκόπηση και αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή− έγινε ανταλλαγή απόψεων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, των αρμόδιων Υπουργών, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Άμυνας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή της ΚΥΠ και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.»

Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο στη νέα τροπή, που ενδεχομένως να πάρουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν είναι ζήτημα ανησυχίας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός είναι ο ρόλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, να αξιολογεί διαρκώς τα δεδομένα, όπως αυτά εξελίσσονται και να υπάρχει η απαιτούμενη απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων ως προς την αξιολόγηση αυτών των δεδομένων» και σε ερώτηση εάν υπάρχει διαφοροποίηση των μέτρων ασφαλείας, τα οποία λαμβάνονται αυτό το διάστημα στην Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε: «Δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Είναι αξιολόγηση των δεδομένων και η παρουσίαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το κάθε αρμόδιο Υπουργείο των δεδομένων που έχουν ενώπιόν τους».

Ακολούθως, ρωτήθηκε εάν υπάρχει προβληματισμός για ενδεχόμενα χτυπήματα ή απειλές για Ισραηλινούς στόχους και στην Κύπρο, κάτι για το οποίο δήλωσε: «Δεν έχουμε κάτι τέτοιο υπόψη μας. Εκείνο που θα πρέπει να πούμε εμείς –το έχουμε πει από την αρχή, από την πρώτη στιγμή, δυστυχώς, μετά την 7η Οκτωβρίου– είναι αυτό το κάλεσμα, που απευθύνουμε διεθνώς ότι θα πρέπει να μην υπάρξει κλιμάκωση αυτής της κρίσης για την ευρύτερη περιοχή».

Σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο απειλείται η Κύπρος από ενδεχόμενη κλιμάκωση, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Απειλείται ολόκληρη περιοχή. Αντιλαμβάνεστε ότι και η κλιμάκωση, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, είναι κάτι που θα επηρεάσει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έχουμε απευθύνει αυτό το κάλεσμα διεθνώς. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει, λόγω αυτής της κατάστασης στην περιοχή, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι δικές μας προσπάθειες προς τη διαχείρισή τους και βρισκόμαστε διαρκώς σε αξιολόγηση όλων των δεδομένων καθημερινά.»

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιοδήποτε νεότερο σε σχέση με την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κα von der Leyen, για να πραγματοποιήσουν από κοινού επίσκεψη στον Λίβανο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το γραφείο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Είναι κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος το έχει ανακοινώσει και όταν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις, αυτές θα ανακοινωθούν επίσημα.»

Σχετικά με τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη του λιμένα της Λάρνακας ο Εκπρόσωπος είπε: «Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει δημόσια την πρόθεσή του να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα στις 11:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των εκπροσώπων της εταιρείας, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, και του Δημάρχου Λάρνακας, ακριβώς για να συζητηθεί το ζήτημα που αφορά το έργο» και σε ερώτηση δημοσιογράφου αν διακρίνει κάποια αλλαγή στη στάση της εταιρείας απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διακρίνει κάποια αλλαγή. Αυτός είναι ο λόγος που θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς για να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα και την κυβέρνηση αλλά και την τοπική κοινωνία.»