Κ.Ε: Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας – Πλήρης ομαλότητα στο FIR Λευκωσίας

Στην Κύπρο επικρατούν συνθήκες πλήρους ασφαλείας και υπάρχει πλήρης ομαλότητα στον εναέριο χώρο, στο FIR Λευκωσίας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου της ΝΕΔΗΣΥ, ο Εκπρόσωπος είπε ερωτηθείς ότι «εκτός από τη γενική ανησυχία που έχει όλος ο κόσμος, δικαιολογημένα, για το τι συμβαίνει στη Συρία για αυτό το δράμα που διεξάγεται δυστυχώς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ιδιαίτερα για την Κύπρο.

Η Κυβέρνηση μας, οι Αρχές και Υπηρεσίες του κράτους παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις. Δεν είχαμε βέβαια οποιαδήποτε ενημέρωση ή προειδοποίηση για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Τώρα όμως που έχει ολοκληρωθεί, και έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι ήταν πράγματι μια στοχευμένη επιχείρηση με συγκεκριμένους στόχους. Ευτυχώς δεν φαίνεται να υπήρξε άμεση αντιπαράθεση με στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή.

Η εκτίμηση και η ευχή της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι στη συνέχεια να επικρατήσουν επαφές και διάλογος με τη διπλωματική οδό, για να λυθούν τα ζητήματα. Σίγουρα πρέπει να βρει ένα τέλος η κρίση στη Συρία, να σταθεροποιηθεί η χώρα, να μονιμοποιηθεί η εξάλειψη της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος – μέλος της ΕΕ, η Κύπρος, συντάσσεται με τις θέσεις της ΕΕ ότι φυσικά είναι απαράδεκτη η χρήση χημικών όπλων, αλλά ταυτόχρονα η δική μας επιλογή είναι για να γίνουν κινήσεις σε διπλωματικό πεδίο, για την πλήρη εξάλειψη της κρίσης.

Πρέπει να επαναλάβουμε ότι η ασφάλεια των πτήσεων είναι απόλυτη, υπάρχει πλήρης ομαλότητα στον κυπριακό χώρο. Δεν έχει ουσιαστικά χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος της Κύπρου, με την εξαίρεση του τι πάντοτε συμβαίνει στις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες, δυστυχώς -έτσι έχουν τα πράγματα- δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης ούτε υπάρχει κάποια μόνιμη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η παρουσία πολεμικών αεροσκαφών στις Βρετανικές Βάσεις είναι κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και χρόνια. Αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες επιχειρήσεις και πέρσι.

Όμως, η συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση δεν πέρασε από την Κύπρο. Πολύ συγκεκριμένα έγινε από τη νότια θάλασσα».

Ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι ασφαλής χώρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το έχουμε δει και εμείς το ζούμε εδώ στην Κύπρο ότι επικρατούν πλήρεις συνθήκες ασφαλείας και βεβαίως οι αρμόδιες Αρχές, η Πολιτική Αεροπορία, μόλις προ λίγο έχει επαναλάβει ότι υπάρχει πλήρης ομαλότητα στον εναέριο χώρο, στο FIR Λευκωσίας».