Κ.Ε: Δεν θα σχολιάσουμε ισχυρισμούς που αποσκοπούν στην αποδοχή της κατοχής

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν επιθυμούμε τη δημιουργία κλίματος όξυνσης και για αυτό δεν θα σχολιάσουμε ισχυρισμούς που αποσκοπούν, προφανώς, στην αποδοχή και εξομάλυνση της κατοχής και της διχοτόμησης.

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κας Τζέιν Χολ Λουτ, για ανίχνευση του εδάφους με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν επιθυμούμε τη δημιουργία κλίματος όξυνσης και για αυτό δεν θα σχολιάσουμε ισχυρισμούς που αποσκοπούν, προφανώς, στην αποδοχή και εξομάλυνση της κατοχής και της διχοτόμησης.

Δεν μπορεί, όμως, παρά να επισημάνουμε ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλονται στην επιστολή του κ. Ακκιντζί η οποία διαβιβάζεται στα ΗΕ δια χειρός Τουρκίας, θα ίσχυαν αν είχε τερματιστεί η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό.

Σε αυτό αποσκοπούν η ειρηνευτική διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις: στον τερματισμό της κατοχής από την Τουρκία, όπως προβλέπουν και αποφάσεις των ΗΕ.

Εμείς προσβλέπουμε στη συνάντηση με την κα Λουτ. Είναι εκεί που θα καταθέσει εποικοδομητικά τις θέσεις μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ελπίζουμε εποικοδομητική να είναι και η τουρκική πλευρά.

Η παρουσία και η δραστηριότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας για τη σταθερότητα και την αποφυγή ανεπιθύμητων εξελίξεων. Προσβλέπουμε στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία είναι αναγκαία από την ώρα που υπάρχει κατοχή στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει σειρά διαβημάτων προς αυτή την κατεύθυνση.