Κ.Ε: Δεν είναι ευθύνη του Υπουργού ή της Κυβέρνησης, το ότι δόθηκαν 7 δις ΜΕΔ

Η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει έφεση για το θέμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει όλες τις προετοιμασίες για όλες τις περιπτώσεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που έγινε προ ημερών, για το θέμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να υπάρξει η κατά τεκμήριο ενημέρωση από τον αρμόδιο που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος σήμερα παρουσίασε τη νομική πτυχή των θεμάτων και τη διαδικασία μέσα από την οποία ετοιμάζεται η κατάθεση έφεσης από πλευράς της Κυβέρνησης.

Γνωρίζοντας ήδη τη θέση της Κυβέρνησης, γίνεται αντιληπτό ότι και οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν ικανοποίηση για την προσέγγιση από τη Νομική Υπηρεσία. Προς το παρόν θα μείνουμε σε αυτά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα δράσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αυτά είναι ζητήματα που καλύτερα να τα χειριστεί η ίδια η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για την υποβολή της έφεσης, από την απόφαση ήταν 45 μέρες».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να κατατεθεί η έφεση, όπως επίσης έχει εξουσιοδοτηθεί ο Υπουργός Οικονομικών να κάνει όλες τις προετοιμασίες για όλες τις περιπτώσεις».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ερωτηθείς αν υπάρχει πρωτοβουλία με νέες ιδέες από πλευράς της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ κας Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών έχει πει δημόσια, και έτσι είναι τα πράγματα, ότι τις τελευταίες μέρες έχει διαβιβαστεί κάποια ιδέα, υπάρχει κάποια ιδέα από την κα Λουτ και θα πρέπει να περιμένουμε την τροπή των πραγμάτων. Δεν έχουμε κάτι άλλο να ανακοινώσουμε πάνω σε αυτό το θέμα».

Πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι ότι τα ΗΕ, ο ίδιος ο ΓΓ, που θα καταθέσει και την έκθεση, επενδύει και υπολογίζει στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό μας βρίσκει ικανοποιημένους, διότι μέσα από τις πολλές συζητήσεις που γίνονται δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που πραγματικά και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο έχει την επιθυμία να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να επιλυθεί το πρόβλημα».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε, αναφερόμενος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας που έγινε χθες στο Αμμάν, ότι «η τριμερής έχει και μια πολύ σημαντική προέκταση, ότι εκεί ήταν παρών και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ και έγιναν οι διευθετήσεις για να προωθηθεί μια παρόμοια εταιρική σχέση και με το Ιράκ. Όπως ανακοινώθηκε χθες, πρόκειται να γίνει τριμερής σε υπουργικό επίπεδο στη Βαγδάτη, και θα γίνει και επιχειρηματικό φόρουμ. Είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις, διότι βρίσκεται επί τάπητος η ανοικοδόμηση του Ιράκ. Η συμμετοχή αυτής της χώρας με οποιοδήποτε σχήμα, είτε μέσω της τριμερούς με την Ιορδανία είτε με την Αίγυπτο, είναι πολύ σημαντική διότι δείχνει ότι αξίζουν και παίζουν ρόλο αυτές οι τριμερείς συνεργασίες, προσελκύονται διαρκώς και άλλες χώρες, ενώ το Ιράκ μετά τον άμεσο χώρο γειτονίας μας που είναι η Ανατολική Μεσόγειος και η Εγγύς Ανατολή, είναι μια χώρα πολύπαθη η οποία είναι, όμως, κλειδί.

Στην τριμερή με την Ιορδανία υπήρξαν και κάποιες σημαντικές συμφωνίες».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις τριμερείς συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις και εκτιμήσεις του. Σημασία έχει ότι το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας πολύ σημαντικής αναβάθμισης της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ. Την επόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Κίνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας και με την ηγεσία του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε την αναβάθμιση της σχέσης της Κύπρου με τη Γαλλία.

Η αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ, που θεωρούν πλέον την Κύπρο ως μια συμμαχική χώρα στην περιοχή, σχετίζεται άμεσα με την αρχιτεκτονική των τριμερών. Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος χώρα, αλλά μπορεί να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Είναι πολύτιμος παράγοντας σήμερα η σταθεροποιητική δράση σε αυτή την ταραχώδη περιοχή και μέσα από τις τριμερείς και με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ σίγουρα επηρεάζονται και οι σχέσεις που μπορεί να έχει η Κύπρος με τις μεγάλες δυνάμεις.

Στην προσπάθεια που κάνουμε για επίλυση του Κυπριακού περιμένουμε τη θετική στάση και υποστήριξη τόσο εταίρων μας από την ΕΕ, αλλά και των μεγάλων δυνάμεων, είτε είναι οι ΗΠΑ είτε η Κίνα είτε η Ρωσία, με την οποία πάντα διατηρείται μια καλή σχέση.

Το γεγονός ότι στις μέρες μας η διπλωματία, η εξωτερική πολιτική της Κύπρου στέφεται με επιτυχία – την οποία κρίνει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην τριμερή με το Ισραήλ, τώρα το Ιράκ δηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής, ήδη η Ιταλία έχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην τριμερή με την Αίγυπτο – αυτό δείχνει ότι οι κινήσεις αυτές μετρούν διεθνώς».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούραστα επενδύει σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορεί να δημιουργήσουν ερείσματα και για το Κυπριακό. Η αντιμετώπιση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας και της διάθεσης να διατηρήσει την Κύπρο υπό έλεγχο, αν όχι υπό κατοχή, δείχνουν ότι εμείς, αντισταθμιστικά, θα δημιουργήσουμε κάποιο αντίπαλο δέος.

Το γεγονός ότι από τη μια στις θάλασσες μας αυτή την ώρα συμπλέουν και ευρωπαϊκά και αμερικανικά και ισραηλινά και άλλα συμφέροντα που συγκλίνουν με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, το γεγονός ότι με τη διπλωματία έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο πλέγμα γύρω από την Κύπρο στο οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι άξονας, είναι κάτι πολύτιμο, είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη διεκδίκηση των δικαίων του κυπριακού λαού στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς για τον Συνεργατισμό και τα ΜΕΔ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση υπάρχει αυτή η α’ ή β’ ευθύνη, αυτή πρέπει να αναληφθεί.

Η Κυβέρνηση θεώρησε, αντικειμενικά, πως ούτε ήταν υπεύθυνη ότι ο Συνεργατισμός, με την ένταξη στην ΕΕ, δεν μπήκε κάτω από τραπεζική εποπτεία, ήταν μοιραία απόφαση εκείνη που δεν ήταν της Κυβέρνησης ή των Υπουργών της, και το γεγονός ότι δόθηκαν 7 δις ΜΕΔ δεν είναι ευθύνη του Υπουργού ή της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την πικρία και απογοήτευση που υπάρχει με την τροπή των πραγμάτων, σίγουρα είναι θλιβερό αυτό που έγινε με τον πάλαι ποτέ Συνεργατισμό στην Κύπρο, αλλά θα πρέπει να διδαχθούμε από τα όσα τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν τα μελανά σημεία στη διαχείριση των πραγμάτων στην Κύπρο για να μην επαναληφθούν ποτέ.

Η Κυβέρνηση έχει εκλεγεί με αυτή την αποστολή. Το τραπεζικό σύστημα με κόπους, προσπάθειες και κόστος έχει ανασυνταχθεί. Αδυναμίες υπάρχουν ακόμα όπως και το ζήτημα των ΜΕΔ, πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί σταδιακά. Και αυτό το λέω διότι ακούμε κάποιες φήμες και κάποιες δηλώσεις από πολιτικά πρόσωπα που είναι αχρείαστες για τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».