Κ.Ε για Brexit: Ένα σημαντικό κράτος μέλος εγκαταλείπει την ΕΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προέβη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Άρθρο 50) για το Brexit που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι 27 ηγέτες έχουν αποφασίσει και έχουν εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Είναι θετικό το ότι καταλήγουμε σε μια συμφωνία για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι βέβαια ένα ορόσημο που μας χαροποιεί, καθώς ένα σημαντικό κράτος μέλος εγκαταλείπει την ΕΕ.

Επιδεικνύεται, όμως, σεβασμός στη θέληση του βρετανικού λαού, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσονται τα δικαιώματα της ίδιας της ΕΕ. Συνολικά έχουμε ένα ισοζυγισμένο κείμενο Συμφωνίας Αποχώρησης, που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, έχει εγκριθεί και μια πολύ σημαντική Πολιτική Διακήρυξη για μια όσο γίνεται στενότερη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα, όμως, διαφυλάσσονται η ακεραιότητα της έννομης τάξης της ΕΕ, καθώς και η αυτονομία στους σχεδιασμούς και στη λήψη αποφάσεων.

Από τη σκοπιά της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικότερα, θα πρέπει να εκφράσουμε ικανοποίηση διότι το Πρωτόκολλο για τις Βρετανικές Βάσεις, που είναι μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης, διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις περιοχές των Βάσεων, στους τομείς που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο 3 της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, τα νομικά δικαιώματα των Κυπρίων και των Ευρωπαίων πολιτών γενικότερα, που ζουν και εργάζονται στις Βάσεις, θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά».