Κ.Ε για Κυπριακό: Σημασία έχει η Τουρκία να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση

Κ.Ε για Κυπριακό: Σημασία έχει η Τουρκία να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση

Αναμένουμε, αυτά, τα οποία η Τουρκία θα καταθέσει μέσα στον κύκλο των επαφών με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι «σημασία έχει η Τουρκία να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν είπε ότι «παρά το γεγονός ότι, όπως είναι καλά γνωστό υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είναι θετικό το να υπάρχει διάλογος.

Όσον αφορά τη συζήτηση που θα έχει κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και θα τύχει ενημέρωσης.

Οι αναφορές που έγιναν δείχνουν ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. όπως ακριβώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ και επιθυμούμε – και αυτό μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός – την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Ακούσαμε και τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου και, όπως η Ελλάδα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρόσφατα έχει προσφερθεί και έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια μετά τη λύση, αναμένουμε ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξει και η Τουρκία.»

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συνομολόγηση των όρων αναφοράς με επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αναμένουμε, λοιπόν, αυτά, τα οποία η Τουρκία μέσα στον κύκλο των επαφών με την κα Λουτ, θα καταθέσει».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή την ώρα δεν είναι προτεραιότητα μας να σχολιάσουμε δημόσιες δηλώσεις. Σημασία έχει η Τουρκία να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της κας Λουτ».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο για πραγματοποίηση προπαρασκευαστικού διαλόγου για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα, ήδη, από τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Με δεδομένη μάλιστα και τη θέση που πήρε το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις εγγυήσεις, αναμένουμε ότι και η Τουρκία σε κάποια στιγμή θα διαμορφώσει μια ανάλογη εποικοδομητική θέση, διότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά είχαν προσκρούσει στο εμπόδιο αυτό, της τουρκικής στάσης».

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Γάλλου Πρέσβη στη ναυτική Βάση στο Μαρί και στην αεροπορική Βάση «Α. Παπανδρέου» και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ενίσχυση της συνεργασίας της Δημοκρατίας με τη Γαλλία στον αμυντικό τομέα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις, είναι γνωστό, σε φίλες χώρες – πόσω μάλλον στη Γαλλία, η οποία είναι και εταίρος μας στην ΕΕ = τόσο στον ναυτικό όσο και αεροπορικό τομέα. Σε αυτά τα πλαίσια είναι που εντάσσεται και η επίσκεψη αυτή.

Είναι επίσης γνωστό ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία που ενισχύεται από την παρουσία γαλλικών συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα και στη συνέχεια όταν υπάρξουν απτά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τον Νόμο για την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώνονται και την άποψη που θα εκφραστεί από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και πάνω από όλα και τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα – είναι φανερό ότι αυτή η νομοθεσία δημιουργεί κάποια προβλήματα που πιθανόν να είναι ανυπέρβλητα, όμως δεν θα προδικάσω τι θα γίνει – θα αποφασίσει εντός των ημερών σχετικά με αυτή τη νομοθεσία, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη θέση της Κυβέρνησης ότι όλοι οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αυτό, όμως, θα πρέπει να συνδυάζεται με τις πρακτικές διευθετήσεις, έτσι ώστε οι εκλογές να είναι πραγματικά αδιάβλητες μέσα σε ομαλές συνθήκες. Θα δούμε στη συνέχεια ποια θα είναι η έκβαση και η τελική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι «εξετάζονται τα δεδομένα».