Κ.Ε για Κυπριακό: Επιβεβλημένη οδός είναι αυτή των διαπραγματεύσεων

Ελπίζουμε η Τουρκία να δείξει στη συνέχεια κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα, διότι η επιβεβλημένη οδός είναι αυτή των διαπραγματεύσεων και μιας συμφωνίας που θα τερματίσει την κατοχή στην Κύπρο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Κοινότητας Δυμών, Ιωάννη Τσαγγάρη, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις προκλήσεις της Τουρκίας είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση προετοιμασίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι ευνόητο ότι προχωρώντας σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο κλίμα.

Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα δείξει στη συνέχεια κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα, διότι η επιβεβλημένη οδός είναι αυτή των διαπραγματεύσεων, μιας συμφωνίας που θα τερματίσει την ανώμαλη κατάσταση, την κατοχή στην Κύπρο και τις εστίες σύγκρουσης τις οποίες δημιουργεί, δυστυχώς, η Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει γίνει συνεννόηση και στην τελευταία συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, περιμένει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος και να πειστεί ο ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αν οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται με στόχο να ασκηθεί πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δεχθεί υποχωρήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ και αναζητείται μια συμφωνία που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από τους πολίτες πρώτα από όλα, αλλά θα είναι και σύμφωνη με τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ. Από αυτές τις αρχές δεν μπορεί να αποστεί κανείς και η λύση του Κυπριακού νοείται ότι θα δώσει μια ανεξάρτητη χώρα στην οποία θα μπορούν να συμβιώσουν και να συνεργαστούν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι. Αυτές είναι οι αρχές μιας επιδιωκόμενης λύσης και δεν μπορεί να τις αλλοιώσει οποιαδήποτε πολιτική μπορεί να ασκεί η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα περί κοινού κειμένου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό ότι ο ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος επιδεικνύει ενδιαφέρον και συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού, και αυτό είναι σίγουρα θετικό, προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητήσει να συμφωνηθεί πώς και σε τι θα γίνει διαπραγμάτευση. Σε αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει στηριζόμενη πάνω στην κοινή δήλωση με την οποία ξεκίνησαν αρχικά οι διαπραγματεύσεις, πάνω σε όλες τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά και σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν μέχρι το δείπνο στο Κραν Μοντανά, όπου είχε προκύψει το αδιέξοδο.

Είναι μεγάλης σημασίας να συμπεριληφθεί η συζήτηση που είχε γίνει στο Κραν Μοντανά με τις αρχές εκείνες που είχε θέσει ο ΓΓ για μια πραγματική λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα δεν είναι να εκτιμήσουμε ημερομηνίες. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση που δείχνει η πλευρά μας να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ιδιαίτερα από την Τουρκία, η οποία εδώ και δύο χρόνια κωλυσιεργεί ή και αποτρέπει την επανέναρξη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει φτάσει η ώρα για να συνεχίσουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές σε σχέση με λιβελλογραφήματα για το πρώην δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα δεν είναι οι δηλώσεις και οι αντιδηλώσεις. Έχουν δοθεί απαντήσεις.

Οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν σε κάποια ιστοσελίδα έχουν από καιρό τύχει διερεύνησης από ανακριτικές και ερευνητικές Αρχές διαφόρων κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, χωρίς να έχει προκύψει κάτι.

Επομένως, δεν θα έλεγα ότι προκαλεί απορία. Προκαλεί απογοήτευση, και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί το γιατί κάποιοι αναμασούν ένα τέτοιο ζήτημα.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσουμε ούτε νομίζω ότι το ΑΚΕΛ έχει κάτι να πει, αφού από την πρώτη στιγμή είπε ότι δεν υιοθετεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το ότι κατά καιρούς προσπαθούν κάποιοι να πλήξουν τη φήμη της χώρας μας, αυτό είναι δεδομένο. Αυτό έγινε και τον καιρό που στην Κυβέρνηση είχε βρεθεί το ΑΚΕΛ. Δυστυχώς, συνεχίζει να γίνεται.

Θα πρέπει απέναντι σε τέτοιες απόπειρες να προτάξουμε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που ισχύουν στην Κύπρο, όλους τους κανονισμούς, όλες τις ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί και κάνουν την Κύπρο να είναι μια χώρα η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στους ύποπτους χώρους για παράνομες συναλλαγές».