Κ.Ε: Έντονη απογοήτευση της κυβέρνησης για διαρροή επιστολής του Προέδρου

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως επίσης και τη συζήτηση σε σχέση με τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Ιουλίου.

Η Κυβέρνηση εκφράζει έντονη απογοήτευση για τη διαρροή στον Τύπο, τόσο του περιεχομένου της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου όσο και του εσωτερικού περιληπτικού σημειώματος που ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες να κοινοποιηθεί στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για γραπτή ενημέρωση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα ότι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ενδελεχώς και κατ’ ιδίαν για όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις, διευθετώντας σχετική συνάντηση με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, κάτι που έπραξαν μόνο οι Οικολόγοι.

Παρόλα αυτά, ανταποκρινόμενος σε αίτημα των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για ετοιμασία περιληπτικού σημειώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να τους αποστείλει έγγραφο που, δυστυχώς, διέρρευσε στον ημερήσιο Τύπο, γεγονός, το οποίο όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ την ίδια στιγμή εκθέτει σοβαρά την πλευρά μας.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι τόσο η διαρροή της ημερήσιας διάταξης του Εθνικού Συμβουλίου όσο και του περιληπτικού σημειώματος είχαν ως στόχο να δοθεί το έναυσμα για να επαναληφθούν δηλώσεις που, ας σημειωθεί, δεν προβάλλονται ούτε καν από την τουρκική πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο θεματοφύλακας της ενότητας της πολιτικής ηγεσίας και των συμφερόντων του λαού αναμένει κατά την προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπως η πολιτική ηγεσία, και ειδικότερα όσοι ζητούν τη χάραξη νέας στρατηγικής,υπεύθυνα υποβάλει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης η οποία, ας σημειωθεί, έχει καταρτιστεί μετά από αίτημα κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Το κυπριακό πρόβλημα και η προσπάθεια επίλυσης του δεν προσφέρεται για ικανοποίηση καμιάς προσωπικής, κομματικής ή άλλης σκοπιμότητας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.