Κύπρος: Στην ανεργία 992 ωρομίσθιοι – Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Τα συνθήματα που έγραφαν στα πανό που σήκωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι, καταδείκνυε την πορεία μίας ολόκληρης κοινωνίας.

«Δώστε μας δουλειά αντί για ανεργία» έγραφαν τα περισσότερα πανό, καθώς για 992 ανθρώπους υπήρξε αρνητική απόφαση για επαναπρόσληψή τους, αν και οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται πολλά χρόνια,  για να οικονομηθούν περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από το  Έκτακτο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό (ΕΩΚΠ) και τη συνδικαλιστική οργάνωση ΔΕΕΚΔΩΚΟ-ΔΕΟΚ.

Σε ψήφισμά τους που επιδόθηκε σε εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι «εκατοντάδες άτομα ΕΩΚΠ υπηρετούμε και προσφέρουμε εργασία, κόπο και μόχθο για πολλά χρόνια με καθεστώς έκτακτης/εποχιακής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς, περιορισμένα ωφελήματα και δικαιώματα γι’ αυτό και αναμένουμε αξιοπρεπή και ανθρώπινη μεταχείριση από τον εργοδότη μας το κυπριακό δημόσιο. Καμιά άλλη ομάδα ή και κατηγορία εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα δεν αντιμετωπίσθηκε, παρά τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και μέτρα λιτότητας, με την σκληρότερη επιλογή, δηλαδή την απόλυση και απώλεια της απασχόλησης».

Αναφέρει, επίσης, ότι οι πολύχρονες υπηρεσίες τους στοιχίζουν στο κράτος το περιορισμένο ετήσιο ποσό των περίπου 9,6 εκατ. ευρώ.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδου τόνισε ότι  «οι δικοί μας οι μισθοί είναι μισθοί φτώχιας. Εάν είναι δυνατό να αρχίσουν οι περικοπές με απολύσεις σε ανθρώπους που για πάρα πολλά χρόνια προσφέρουν με αφοσίωση, με μεράκι, τη δουλειά τους, το κόπο τους με μισθούς φτώχιας και πείνας. Δεν θα το δεχτούμε. Έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία διευθέτησης συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους τρεις υποψήφιους Προέδρους, με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, μέχρι να υπάρξουν αποφάσεις στο Υπουργείο και στη Βουλή, να πάνε όλοι και όλες πίσω στις δουλειές τους, πίσω στο μεροκάματο.