Κύπρος – Ουκρανία υπέγραψαν διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ουκρανίας  και Υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρος Ποροσιένκο προέβησαν σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Κύπρου – Ουκρανίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κίεβο.

Νωρίτερα, Κύπρος και Ουκρανία υπέγραψαν διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας υπέγραψαν Συμφωνία για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας και Αποφυγής Φοροδιαφυγής σχετικά με τον Φόρο Εισοδήματος.

Ο κ. Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Παιδείας της Ουκρανίας υπέγραψαν Συμφωνία για Συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κίεβο κ. Βάσος Τσιαμπερλέιν και ο Πρόεδρος του Κρατικού Πρακτορείου της Ουκρανίας για Ενεργειακή Αποδοτικότητα και Εξοικονόμηση Ενέργειας υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Απόδοσης.

Τέλος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Αρχείων της Ουκρανίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Υπηρεσίας Αρχείων της Ουκρανίας και του Κρατικού Αρχείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «οι σημερινές διαπραγματεύσεις έγιναν σε φιλική και ειλικρινή ατμόσφαιρα και ευχαριστώ προσωπικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη στήριξή του στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας και τη στάση της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.

Η Κύπρος έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας κατά τη ρωσική επιθετικότητα στην Κριμαία», είπε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κύπρο και την ΕΕ για τη στήριξη που παρείχαν στην Ουκρανία στις δύσκολες στιγμές.

Πρόσθεσε ότι στις σημερινές διαβουλεύσεις δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστεί η αμοιβαία στήριξη σε διεθνές επίπεδο και ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη της στην εκλογή της Ουκρανίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επισήμανε τη σημασία της υπογραφής των σημερινών συμφωνιών και μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αναφερόμενος στο φόρουμ Κυπρίων και Ουκρανών επιχειρηματιών είπε ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την Κύπρο, επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Θα συνεχίσουμε τον πολύ εποικοδομητικό διάλογο που αρχίσαμε σήμερα», είπε.

Capture

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, καθώς και την άψογη συνεργασία μας, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε αυτό των Διεθνών Οργανισμών.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε νέους τομείς με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων.

Το Κυπριακό-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας.
Ενδεικτικό είναι επίσης και το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουμε μόλις υπογράψει:

· Το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Σύμβασης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ουκρανίας για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας και για την Παρεμπόδιση της Φοροδιαφυγής, αναφορικά με Φόρους πάνω στο Εισόδημα,

· Τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ουκρανίας για τη Συνεργασία στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης,

· Το Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στους Τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ενεργειακής Απόδοσης

· Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Υπηρεσίας Αρχείων της Ουκρανίας και του Κρατικού Αρχείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσουμε με άλλες χώρες, παραδοσιακά φίλες, δεν γίνονται ποτέ σε βάρος των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας. Όπως και οι σχέσεις που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν γίνονται ποτέ σε βάρος των σχέσεων που διατηρούμε οι δύο χώρες. Ως εκ τούτου αυτό που έχει σημασία είναι ότι η εδώ παρουσία μου και η μελλοντική παρουσία του φίλου Προέδρου στην Κύπρο και στην Ευρώπη που συχνότατα βρισκόμαστε, στόχο έχουν να εμβαθύνουν τους δεσμούς, τις σχέσεις μας, όχι εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά για το καλό των χωρών και των λαών μας.

Κατά τη σημερινή μας συνάντηση είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον φίλο Πρόεδρο για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία. Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών στο πλαίσιο του Σχηματισμού της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής.

Με την ευκαιρία, επανέλαβα τη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και διαβεβαίωσα ότι η Κύπρος καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Ποροσιένκο για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Επανέλαβα τη δέσμευσή μου να εργαστώ ακούραστα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με στόχο την εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που να τερματίζει την απαράδεκτη επικρατούσα σήμερα κατάσταση. Θέλω να ελπίζω πως ο διάλογος που έχουμε ξεκινήσει θα μας οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν στον τερματισμό μιας απαράδεκτης κατάστασης που κρατά διαιρεμένη την Κύπρο.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Πρόεδρο για τη στάση που τηρεί στο Κυπριακό και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τις προσπάθειες επίλυσής του.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα από τον Πρόεδρο Ποροσιένκο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για μεταρρυθμίσεις, για εκσυγχρονισμό, για μεγαλύτερη υιοθέτηση αρχών, έτσι ώστε να διευκολύνει την ευρωπαϊκή πορεία που έχει χαράξει η Ουκρανία. Από πλευράς μου διαβεβαίωσα για τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται για στενότερη συνεργασία και επαφή με την ΕΕ, και για την υλοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Αυτό για το οποίο έχω επαναβεβαιώσει είναι ότι, εν αναμονή της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε έτοιμοι και θα στηρίξουμε ενεργά την ελευθεροποίηση της θεωρήσεως διαβατηρίων, έτσι ώστε ένας στόχος που τέθηκε από πλευράς Ουκρανίας, αλλά και μια υπόσχεση που δόθηκε από πλευράς ΕΕ, να υλοποιηθεί όπως έχει συμφωνηθεί. Αλληλοενημερωθήκαμε, επίσης, και για θέματα οικονομίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία μας μέσα από ένα διάλογο που πιστεύω θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην Κύπρο, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου».