Κύπρος – Κορωνοϊός: 14 νέα κρούσματα – Που εντοπίστηκαν

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 3,775 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 14 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 198 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 8 κρούσματα.
  • Από 731 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 1,927 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 66 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, διεκπεραιώθηκαν 168 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 190 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από το πρόγραμμα ελέγχου δομών μεταναστών, ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος για 31 δείγματα, και
  • Από το πρόγραμμα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, διεκπεραιώθηκαν 464 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,291.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δόθηκαν τρία εξιτήρια και έγινε μια εισαγωγή. Συνεπώς, νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Τα κρούσματα αφορούν:

  • 8 x ινχηλάτηση, εκ των οποίων τα 4 έκαναν το τεστ ιδιωτικά
    Τα 2 άτομα που έκαναν την εξέταση ιδιωτικά είναι από cluster ενός beach party και στο οποίο συμμετείχαν γύρω στα 30 άτομα. Τα 2 σημερινά έχουν συμπτώματα. Έχουν εντοπιστεί και τις προηγούμενες μέρες κρούσματα από το συγκεκριμένο party. Θα επανέλθω αύριο για τον ακριβή αριθμό.
    Το 3ο άτομο είναι επαφή κρούσματος. Δεν έχει συμπτώματα.
    Το 4ο άτομο έκανε την εξέταση ιδιωτικά διότι είναι επαφή φίλης του. Δεν έχει συμπτώματα.
    Τα άλλα 4 άτομα εντοπίστηκαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Είναι και τα 4 επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του ίδιου κρούσματος.
  • 2 x ιδιωτική πρωτοβουλία
    Το 1 άτομο που εξετάστηκε ιδιωτικά είναι εργαζόμενος στο εργοστάσιο πλαστικών PIP. Δεν έχει συμπτώματα. Μετά τον εντοπισμό των προηγούμενων 2 κρουσμάτων στην εταιρεία, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης όλο το προσωπικό εξετάστηκε και εντοπίστηκε σήμερα και το 3ο άτομο.
    Το 2ο άτομο που έκανε την εξέταση ιδιωτικά άτομο που είχε συμπτώματα.
  • 4 x πτήσεις
    Οι 2 είναι ζευγάρι Κύπριοι που ζουν μόνιμα στην Αγγλία και ήρθαν στην Κύπρο για να επισκεφθούν την οικογένειά τους/διακοπές. Ήρθαν χθες από το Μάντσεστερ και έκαναν το τεστ στο αεροδρόμιο. Δεν έχουν συμπτώματα.
    Ο 3ος είναι Ελλαδίτης που επέστρεψε χθες από Θεσσαλονίκη. Δεν έχει συμπτώματα.
    Ο 4ος είναι Αυστριακός ο οποίος ήρθε από Χανιά χθες.