Κύπρος: Κατέβηκαν οι καθηγητές από τις έδρες

Με το φάσμα της ανεργίας να απειλεί τους ίδιους και συναδέλφους τους, οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου, πραγματοποιούν σήμερα στάση εργασίας, όπως αποφάσισε η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ.

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η προβλεπόμενη απόλυση των συμβασιούχων η αυθαίρετη αύξηση κατά μία ώρα του ωραρίου τους και η κατάργηση του δικαιώματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ,  έχουν προκαλέσει οργή και ανησυχία. Μέτρα, που ελήφθησαν στην κατ΄αρχήν συμφωνία με την τρόικα, και δεν μπορούν να τροποποιηθούν, όπως ρητά δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους. Το μόνο που άφησε ανοιχτό είναι να μειωθεί ο αριθμός των υπό απόλυση συμβασιούχων καθηγητών.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος, μίλησε για επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους εκπαιδευτικούς.

Για «ραπίσματα» σε βάρος της Παιδείας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, τονίζοντας ότι οι καθηγητές πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για να μη βρεθούν μπροστά και σε νέα μέτρα που θα πληγώσουν ακόμη περισσότερο την παιδεία.