Κύπρος και Κοινωνική Ανισότητα

Την κοινωνική ανισότητα, σε συνδυασμό με τη διακυβέρνηση μιας χώρας σημειώνουν οι The Boston Consulting Group ως τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ευημερία μιας χώρας, στην ετήσια τους αναφορά για την παγκόσμια ευημερία. Αναπόφευκτα το μυαλό πάει στην κυπριακήπραγματικότητα,που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού το παραμύθι του «success story» που τόσο επιφανειακά προσπαθεί να πλασάρει η σημερινή κυβέρνηση δεν πείθει πλέον κανένα.

Με φόντο τις εκλογές της Κυριακής είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος έχει στο πυρήνα των θέσεων του, την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας, είναι ο Σταύρος Μαλάς. Κανείς άλλος εκ των ανθυποψηφίωντου δεν έχει ως πυλώνα της πολιτικής του την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης του κύπριου πολίτη. Είναι ο μόνος που με τις θέσεις του βάζει στο προσκήνιο τους μη προνομιούχους και τις ανάγκες τους και όχι τηνεξυπηρέτηση προσωπικών ή άλλωνσυμφερόντων.

Είναι δυστύχημα για το τόπο, αυτοί που οδήγησαν το κυπριακό λαό σε αυτήν την κατάσταση, να ζητούν χωρίς κανένα ίχνος ντροπής την στήριξη τους. Επειδή είναι η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη με την αμέριστη στήριξη του Ν. Παπαδόπουλου που μας έχουν φέρει στην σημερινή τραγική κατάσταση. Αυτοί με τις πολιτικές τους είναι που δημιούργησαν τις στρατιές των ανέργων, αυτοί με τις πολιτικές τους είναι που ανάγκασαν χιλιάδες συμπατριώτες μας να μεταναστεύσουν, αυτοί με τις πολιτικές τους είναι που οδηγούν στην φτώχεια χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Οι πολιτικές τους είναι που αναγκάζουν τους νέους να δουλεύουν για €600 το μήνα υπό εξευτελίστηκες συνθήκες, τους γονείς να είναι σε αβεβαιότητα αν θα μπορέσουν ποτέ τα παιδιά τους να ορθοποδήσουν και να έχουν ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή, τους ηλικιωμένους να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Γιατί είναι μαζί χέρι-χέρι ο Ν. Αναστασιάδη και ο Ν. Παπαδόπουλου που ψήφιζαν για την αποκοπή εκατομμυρίων από την υγεία, είναι μαζί που ψήφιζαν για το κλείσιμο των κοινωνικών στεγών, είναι μαζί που ψήφιζαν για τις περικοπές σε όλες τις κοινωνικές δαπάνες, είναι μαζί που ψήφισαν το κούρεμα τον καταθέσεων, αφού φυσικά διασφάλισαν οι «δικοί» τους να μην χάσουν λεφτά, είναι μαζί που ψήφιζαν όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η επιλογή την Κυριακή είναι μία, δεν υπάρχουν διλήμματα. Μόνο με το Σταύρο Μαλά στα ηνία της χώρας θα μπορέσουμε να πάμε ως χώρα μπροστά. Μόνο με το Σταύρο Μαλά θα μπορέσουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κοινωνική ανισότητα. Μόνο με το Σταυρό Μαλά θα μπορέσουμε να δούμε πραγματική αλλαγή στο τόπο μας.

Αντρέας Καράσαββας*
*Πολιτικός μηχανικός, στο τομέα των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας