Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο Συναντίληψης για την μείωση τιμών περιαγωγής

Ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και ο Ισραηλινός Υπουργός Επικοινωνιών Ayoob Kara υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για τη μείωση των διεθνών τιμών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις προοπτικές συνεργασίας σε θέματα τεχνολογίας 5G και οπτικών ινών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν, ο κ. Δημητριάδης είπε πως στο πλαίσιο των αξιοζήλευτων, όπως τις χαρακτήρισε, διπλωματικών σχέσεων που διατηρούν Κύπρος και Ισραήλ, αλλά και της στενής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, σε ένα ευρύτατο ομολογουμένως, φάσμα τομέων, προσθέτουμε σήμερα ένα ακόμα λιθαράκι, επεκτείνοντας τη συνεργασία μας στις Τηλεπικοινωνίες.

Όπως σημείωσε, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν τον Απρίλιο του 1994 «Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς των Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών», η οποία επικαιροποιήθηκε/αναθεωρήθηκε το Νοέμβριο του 2011 και σήμερα, με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) με τίτλο «International Roaming Tariff & International Mobile Termination Rates Reduction», οι δύο χώρες, μέσω των αδειοδοτημένων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, θα συνεργαστούν για τη μείωση του επιπέδου των υφιστάμενων διεθνών τιμών περιαγωγής που εφαρμόζονται στο κάθε κράτος για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες προσφέρονται στους επισκέπτες των δύο χωρών.

«Προσδοκούμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος ευελπιστούμε ότι θα φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά, στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών», είπε.

Ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τον Επίτροπο, οι οποίοι έχουν εργαστεί μεθοδικά για να καταστεί εφικτή η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα επεκταθεί και σε άλλους τεχνολογικούς τομείς, όπως είναι η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών διαστήματος, καθώς και οι τεχνολογίες αιχμής, το 5G, Interment of Things, Big Data, Cloud Computing, Artificial Intelligence, Autonomous Driving κλπ.

Από την πλευρά του, ο κ. Kara, μιλώντας με διερμηνέα, δήλωσε αρχικά πως μεταξύ των δύο χωρών εδραιώνεται μια ειλικρινής φιλία και σημείωσε ότι στην Κύπρο νιώθει σαν στο σπίτι του. «Οι εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο δίνουν έναυσμα για να μπορέσουμε να τις τελειοποιήσουμε καθημερινά», είπε.

Ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε πως με τον κ. Δημητριάδη συζήτησε θέματα των αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων, θέματα επικοινωνίας και ταχυδρομείων. «Μιλήσαμε για τον τρόπο συνέχισης αυτής της συνεργασίας με ανταλλαγή απόψεων γύρω από θέματα τεχνολογίας και για τις επόμενες τεχνολογικές προοπτικές που αφορούν το 5G και τις οπτικές ίνες», είπε.

Ο κ. Kara εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση της μείωσης των τιμών περιαγωγής, καθώς αυτό θα αποτελέσει μια ευχάριστη είδηση για όσους επισκέπτονται την Κύπρο από το Ισραήλ και αντίστροφα αυτούς που επισκέπτονται το Ισραήλ από την Κύπρο. «Η πτώση αυτή των τιμών θα βοηθήσει όλους τους τομείς και ιδιαιτέρως τον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου», τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για υλοποιηθεί η σημερινή συμφωνία.

Ο Ισραηλινός Υπουργός, τέλος, προσκάλεσε τον κ. Δημητριάδη στο Ισραήλ για να συνεχίσουν το διάλογο και να αναπτύξουν θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.