Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή

Η ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο, που αποτελούν νησίδες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τα οικονομικά τους προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, προσθέτοντας ότι η τουρκική κατοχή της Κύπρου αποτελεί μαύρη κηλίδα για την ΕΕ.

Ο κ. Γεροντόπουλος μιλούσε ύστερα από συνάντηση στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ προσθέτει αξία στις δύο χώρες για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεροντόπουλος είπε ότι “οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, Αθήνας και Λευκωσίας, είναι ταυτόσημες, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό, όπου πραγματικά έχουμε δείξει ότι εμείς θέλουμε την Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο για χώρα μέλος της ΕΕ, κάτι το πρωτοφανές”.

Όπως είπε, “είναι μια μαύρη κηλίδα στην ΕΕ μια χώρα που έχει στρατεύματα κατοχής”, προσθέτοντας ότι θα πρέπει, “με βάση τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να προχωρήσουμε στη λύση του Κυπριακού, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το οποίο κάνουμε Αθήνα και Λευκωσία βγαίνει από μέσα μας, είναι υποχρέωση ηθική στους ήρωες που έπεσαν για τη λευτεριά της μεγαλονήσου, και θα συνεχίσουμε έτσι και θα προχωρήσουμε μαζί σε όλα τα βήματα. Τις προκλήσεις θα τις αντιμετωπίσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε όλα ενωμένοι”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “πάνω από όλα Αθήνα και Λευκωσία, με όλα τους τα προβλήματα τα οικονομικά, είναι η μόνη σταθερή σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή του κόσμου, την Ανατολική Μεσόγειο”.

“Εμείς αποτελούμε νησίδες σταθερότητας και ξέρουν όλοι ότι, εάν θέλουν πραγματικά να επικρατήσει ειρήνη σε αυτήν την περιοχή, μέσα από την Αθήνα και τη Λευκωσία μπορούν να το πετύχουν. Αυτό είναι επιτυχία του Ελληνισμού ότι δείχνουμε ότι είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας, σταθεροί στις συμμαχίες μας, σταθεροί στις ιδέες μας για ειρήνη σε όλο τον κόσμο”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “επανατονίσαμε για ακόμη μία φορά την εθνική αναγκαιότητα για τις άριστες και άρρηκτες σχέσεις που πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε Ελλάδα και Κύπρος”.

“Ιδιαίτερα σήμερα, με τους κινδύνους τους εθνικούς να επεκτείνονται, πέραν των εθνικών ζητημάτων, και στα οικονομικά θέματα, τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και συντονισμός”, επεσήμανε.

Ανέφερε ότι “Κύπρος και Ελλάδα, παρά τα προβλήματά μας, παραμένουν πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και είναι κοινή μας θέση πως η επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου μαζί με τη γείτονα χώρα, το Ισραήλ, προσθέτει αξία, αξιοπιστία στις χώρες μας και για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και ευρύτερα τη γειτονιά μας”.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε “τον ελληνικό λαό, τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα για τη διαχρονική στήριξη στους εθνικούς μας αγώνες”, διαβεβαιώνοντας ότι “η Κύπρος θα είναι δίπλα στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα δίπλα στην Κύπρο, ακόμα πιο δυνατά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνούμε, τόσο ο μητροπολιτικός Ελληνισμός, όσο και ο Ελληνισμός της Κύπρου”.