Κύπρος: Η Τρόικα αυξάνει τις απαιτήσεις-Ζητά μέτρα εξοικονόμησης 1,2 δις

Τα 1,2 δις αγγίζουν τα μέτρα εξοικονόμησης που προτείνει η τρόικα στη Λευκωσία, με βάση το αναθεωρημένο κείμενο προτάσεων το οποίο επέδωσε στην Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η στάση της τρόικα σκληραίνει και οι απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται. Τα προτεινόμενα μέτρα εξοικονόμησης με βάση το κείμενο της τρόικα το καλοκαίρι έφταναν τα 975 εκατ. ευρώ, τα οποία τώρα αναθεωρήθηκαν σε 1,2 δις.

Βέβαια, οι απαιτήσεις δεν σταματούν εδώ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φέρεται να  τίθεται το θέμα του 13ου μισθού από το 2013.

Την ίδια ώρα η τρόικα βάζει στην ατζέντα των συζητήσεων τόσο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών αλλά και την κατάργηση των εισφορών του κράτους για συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διαγραφή του χρέους του προς το Ταμείο, που ξεπερνά τα επτά δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές στο εφάπαξ  και παραχώρηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στο 50% το μέγιστο, μετά την επαναφορά της σε μια πενταετία συμπληρώνουν το κάδρο των μέτρων που ζητά η τρόικα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το μνημόνιο.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως η Τρόικα δεν θα αναχωρήσει απο την Κύπρο τη Δευτέρα, αλλά μάλλον στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.