Κύπρος-Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 54η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου υπέγραψαν σήμερα Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων.

Ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός νωρίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο  κ. Φωκαϊδης είπε ότι “θέλοντας να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε τη μεταξύ μας αμυντική συνεργασία και με στόχο πάντοτε την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και την προστασία της κρατικής μας κυριαρχίας, έχουμε υπογράψει σήμερα το Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες μας”.

Το Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων, εξήγησε ο Υπουργός Άμυνας, “αποτελεί επιβεβαίωση της συνεχούς ενίσχυσης και αναβάθμισης της μόνιμης και σταθερής διμερούς μας συνεργασίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαϊδη, “το Μνημόνιο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και εκτιμήσεων της κατάστασης στο εγγύς περιβάλλον, τον συντονισμό των ενεργειών των οργάνων και υπηρεσιών χειρισμού κρίσεων των δύο χωρών και τη λήψη μέτρων κοινής αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης μετά από συνεννόηση και από κοινού απόφαση”.

Αποτελεί, είπε, “ακόμα ένα εργαλείο στη διάθεση των δυο κυβερνήσεων υπέρ της περαιτέρω θεσμικής εμβάθυνσης της στενής μας σχέσης και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφαλείας”.

Η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κύπρο, πρόσθεσε “επιβεβαιώνει τους ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς των δύο χωρών μας αλλά και την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός για τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού”.

“Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα, και στη συνάντηση που έγινε σήμερα στο Προεδρικό, να ενημερώσουμε τον Υπουργό αλλά και να ανασκοπήσουμε μαζί τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα υπό το φως των νέων και ιδιαίτερα σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών στην περιοχή μας” ανέφερε ο κ. Φωκαϊδης και πρόσθεσε ότι “ενημερώσαμε ακόμα τον Υπουργό για θέματα που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας και της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την εν εξελίξει πορεία υλοποίησης του ενεργειακού μας σχεδιασμού, μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου”.

Κύπρος και Ελλάδα, ανέφερε, “συντάσσονται στον κοινό αγώνα, μαζί με τους εταίρους μας, ενάντια σ` οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των ανοικτών δημοκρατικών μας κοινωνιών αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού”.

Ο κ. Φωκαϊδης ευχήθηκε εξάλλου στον κ. Αβραμόπουλο κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως το μνημόνιο αφορά τεχνική και όχι μόνο συνεργασία, σημειώνοντας πως αφορά την ανταλλαγή πληροφοριώνκαι τεχνογνωσίας ώστε να διαμορφωθεί ένα ακόμα νέο πλαίσιο με στόχο την αποτροπή κινδύνων που από κοινού αντιμετωπίζουμε.

Υπογράμμισε ότι “δεν πρόκειται για καμία συμφωνία που αποβλέπει σε επιθετικούς σκοπούς” και πως αντίθετα συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας “διότι τα αμυντικά συστήματα Ελλάδος και Κύπρου πέραν του αντικειμενικού τους σκοπού που είναι να προασπίζουν και να διασφαλίζουν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδος και της Κύπρου αντίστοιχα, έρχονται να θέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλους κοινούς για όλην την Ευρώπη και για όλη την περιοχή, σκοπούς”.

“Βρίσκομαι σήμερα εδώ και μεταφέρω ένα μήνυμα του Ελληνισμού της μητέρας πατρίδος για στήριξη της Κύπρου σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια της να οδηγηθεί το κυπριακό ζήτημα στο τέλος που όλοι επιδιώκουμε και που δεν θα αργήσει, πιστεύω, η ημέρα που θα δούμε και πάλι ενωμένο το νησί και τους Ε/κ και τους Τ/κ αδελφομένους να πορεύονται τον ευρωπαϊκό δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης”, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι “ήταν ουσιαστική,εγκάρδια, ειλικρινής. Είχαμε την ευκαιρία να αλληλλοενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε και πάρα πολλές απόψεις για την πορεία του εθνικού μας θέματος”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στο αμυντικό σύστημα της Κύπρου, και είπε ότι αυτό έκανε “θεαματικά βήματα μπροστά. Μπορεί να είναι μικρο σε μέγεθος αλλά είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό και θωρακίζει την Κύπρο ενώ συγχρόνως είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση να υπηρετήσει από κοινού με την Ελλάδα πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην εμπέδωση της είρησης και σταθερότητας στην περιοχή”.