Κόστος €55 δισ. για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες λόγω αποκλεισμού της Huawei

Ο αποκλεισμός της Huawei Technologies Co. και της ZTE Corp. από την επόμενη γενιά κινητών δικτύων (5G), θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεφωνίας περίπου 55 δισ. ευρώ, ανέφερε το λόμπι της βιομηχανίας ασύρματης επικοινωνίας.

Μια παγκόσμια απαγόρευση που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ θα καθυστερήσει επίσης την ανάπτυξη των δικτύων υψηλής ταχύτητας 5G κατά τουλάχιστον 18 μήνες και θα στερήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 45 δισ. ευρώ σε αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση που εκπονήθηκε τον Απρίλιο από την εμπορική ένωση GSMA.

“Η ανάγκη να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός δικτύου και οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας στους υπόλοιπους προμηθευτές κινητών συσκευών θα διαταράξουν τα υπάρχοντα σχέδια ανάπτυξης”, ανέφερε η έκθεση. “Μια τέτοια καθυστέρηση θα διευρύνει το χάσμα της διείσδυσης των 5G μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025”.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να απομονώσουν τις κινεζικές εταιρείες εν μέσω εμπορικής σύγκρουσης με το Πεκίνο έχουν προκαλέσει σύγχυση στα παγκόσμια σχέδια αναβάθμισης του δικτύου της τηλεπικοινωνιακής βιομηχανίας, καθώς η Huawei είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της βασικής υποδομής και εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός smartphones, πίσω από τη Samsung Electronics Co.

Κάποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν ήδη ακολουθήσει το προβάδισμα της Ουάσιγκτον αποκλείοντας την Huawei από τα δίκτυά τους, με τον ισχυρισμό ότι ο εξοπλισμός της είναι ευάλωτος σε κατασκοπεία από το κινεζικό κράτος, κάτι που η εταιρεία αρνείται.

Ένας πλήρης αποκλεισμός της Huawei φαίνεται απίθανος στην Ευρώπη, μια περιοχή που η ετ6αιρεία βασίζεται περισσότερο για την ανάπτυξη εκτός της Κίνας, αφού η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς και στενότερη εποπτεία των δικτύων τους.

“Πρέπει να έχουμε ανταγωνισμό. Πρέπει να έχουμε ισχυρές εταιρείες που θα μπορούν να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Agnes Pannier-Runacher, αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών της κυβέρνησης της Γαλλίας, σε εκδήλωση για τα δίκτυα 5G κοντά στο Παρίσι την Παρασκευή.

Η έκθεση της GSMA γράφτηκε πριν ο Τραμπ ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον της Huawei τον περασμένο μήνα, περιορίζοντας την πρόσβασή της στο λειτουργικό σύστημα Android της Google για τα smartphone 5G, δυνητικά καταστρέφοντας την ικανότητά τους να λειτουργούν ή να έχουν πρόσβαση σε δημοφιλείς εφαρμογές.