Κόντρα Χριστόφια-Μητροπολίτη Πάφου για τις παρακαταθήκες του Μακάριου

Η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τις παρακαταθήκες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για το κυπριακό, προκάλεσε την οργή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Η υπογραφή της συμφωνίας λύσηςτου Κυπριακού στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής, ομοσπονδίας, ήταν από τις ιστορικότερες παρακαταθήκες του Μακαρίου…«την παρακαταθήκη αυτή ακολούθησαν από τότε όλοι ανεξαιρέτως οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας…  Η ομοσπονδία ήταν φυσικά ένας οδυνηρός για την εποχή συμβιβασμός» .

Ο Μακάριος δεν αναφέρθηκε καμία φορά σε διζωνική ομοσπονδία, απαντά ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

«Δεν αναφέρθηκε καμία φορά σε διζωνική ομοσπονδία. Και μάλιστα στην ομοσπονδία που δέχτηκε την περιέγραψε με όλα όσα συνιστούν ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, δηλαδή να υπάρχει εκεί ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη απόκτηση ιδιοκτησίας, κάτι το οποίο απέχει πολύ από αυτή την ομοσπονδία που ονειρεύονται οι Τούρκοι ή κάποτε και εμείς άθελα μας, λέμε ότι επιδιώκουμε».  Και κατέληξε σε έντονο ύφος λέγοντας ότι φέτος που είναι έτος Μακαρίου «ας προσπαθήσουμε να θυμόμαστε ορθά τί έλεγε, και τί έπραττε’.