«Κόκκινη κάρτα» στο κατεστημένο του κυπριακού ποδοσφαίρου

του Γ. Γεωργίου

Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο αποτελεί, αναμφίβολα, μια ανοικτή πληγή για τον τόπο μας. Η εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου συνιστά, εδώ και δεκαετίες, απαίτηση της κοινωνίας, του φίλαθλου κοινού αλλά και ποδοσφαιρικών σωματείων, που προβαίνουν και σε επίσημες καταγγελίες.

Ακόμη και ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγκάστηκε να παραδεχθεί την παρουσία εγκληματικών στοιχείων στο κυπριακό ποδόσφαιρο και δεσμεύτηκε πως η Κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα για “αυστηρότερους ελέγχους”. Τίποτα, όμως, δεν έγινε!

Ως ΑΚΕΛ, εδώ και χρόνια, προειδοποιούμε πως το σκηνικό σήψης και διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο ντροπιάζει τη χώρα μας. Δώσαμε αγώνες, καλώντας την Κυβέρνηση να επιδείξει απτά δείγματα γραφής της πολυδιαφημιζόμενης βούλησής της να πατάξει τη διαφθορά στο ποδόσφαιρό. Όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω….

Έτσι αναγκαστήκαμε να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα. Ως ΑΚΕΛ, καταγγείλαμε διάφορες υποθέσεις παράνομης στοιχηματικής δραστηριότητας εκατομμυρίων, για τις οποίες το 2016 έγιναν αστυνομικές επιχειρήσεις και υπήρξε συλλογή στοιχείων, τα οποία μπορούσαν να γίνουν δεκτά στο δικαστήριο, αλλά και πάλι, δυστυχώς, έτυχαν σκανδαλώδους διαχείρισης και στην πράξη κουκουλώθηκαν!

Όχι μόνο δεν εγκαταλείψαμε, αλλά, ως ΑΚΕΛ, προχωρήσαμε και στην κατάθεση οκτώ συγκεκριμένων δράσεων και εισηγήσεων για εξυγίανση του κυπριακού ποδοσφαίρου. Μια εξ αυτών ήταν να αναλάβει η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο την εποπτεία μιας επιστημονικής έρευνας για την καταγραφή των παθογενειών στις δομές του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Η έρευνά μας, η οποία παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, εξετάζει τη διαφθορά στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου, εστιάζοντας στο κυπριακό ποδόσφαιρο, και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου που μαστίζει τον χώρο του αθλητισμού. Δυστυχώς, όμως, οι αρμόδιοι έβαλαν την έρευνα στο συρτάρι τους, στέλνοντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Δεν υπολόγισαν, όμως, τις εξελίξεις….

Οι αποκαλύψεις φωτιά για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο που έρχονται, τώρα, στο φως, ταρακουνώντας τα θεμέλια του κυπριακού ποδοσφαίρου, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ και αποδεικνύουν τη σημασία του αγώνα που δίνουμε εδώ και χρόνια, για να τερματιστεί η διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Σήμερα, αποκαλύπτεται πως η ΚΟΠ έκρυβε φακέλους και «ο Αναστασιάδης έκανε πλάτες με μαλαγανιές», όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Α. Παπαχαραλάμπους.

Οι δεκάδες κόκκινοι φάκελοι που έφταναν, επί χρόνια, είτε δεν διερευνώνται είτε ποτέ δεν καταλήγουν πουθενά. Αναδεικνύονται, λοιπόν, εκ νέου, τα εύλογα ερωτήματα που θέταμε για τις πολιτικές σκοπιμότητες σε σχέση με τα όσα δεν έγιναν αλλά και με όσα γίνονται, επι σκοπού, εκ μέρους των αρχών.

Συγκεκριμένα, από το 2011 μέχρι σήμερα διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία 96 κόκκινοι φάκελοι για στημένους αθλητικούς αγώνες. Ωστόσο μόνο σε τρεις υποθέσεις βρέθηκαν στοιχεία που οδήγησαν πρόσωπα στα δικαστήρια. Οι ποινές που επιβλήθηκαν, δε, ήταν πενιχρές, παρά την σοβαρότητα των υποθέσεων.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, από το 2021 μέχρι σήμερα, στάλθηκαν 91 ειδοποιήσεις για έντονη στοιχηματική δραστηριότητα. Αλλά ο στρουθοκαμηλισμός συνεχιζόταν.

Η παρουσία, όμως, του πρώην γραμματέα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρη Σαββίδη, στη Βουλή ταρακούνησε συθέμελα την κοινωνία, καθώς, όπως αποκάλυψε, όταν η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αρνείτο την ύπαρξη οποιουδήποτε «κόκκινου φακέλου» σε περίοδο 18 μηνών, έκθεση της UEFA για το ίδιο χρονικό διάστημα (1/1/2019-καλοκαίρι 2020) παρουσίαζε 16 τέτοιες περιπτώσεις που αφορούσαν 16 παιχνίδια. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο κύκλωμα συγκάλυψης, αφού η UEFA ενεργούσε με τρόπο υποστηρικτικό προς την ΚΟΠ.

Έχοντας και τα νέα αυτά δεδομένα, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να επιτρέψει να συνεχιστεί η διαφθορά και η αδιαφάνεια στους «κόκκινους φακέλους». Γι’ αυτό και προχώρησε, άμεσα στην κατάθεση πρότασης νόμου στην κυπριακή Βουλή, η οποία στοχεύει, ακριβώς, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Παράλληλα, όμως, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και από το Ευρωκοινοβούλιο. Η διαφθορά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και η ανάγκη για διαφάνεια στον αθλητισμό είναι στις προτεραιότητες του Ευρωκοινοβούλιου και, δη, της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Ως αριστερά, δείχνουμε κόκκινη κάρτα στη διαφθορά και στο κατεστημένο του ποδοσφαίρου. Στόχος μας ήταν και παραμένει η εξυγίανση του ευρωπαϊκού και κυπριακού ποδοσφαίρου.

Είμαστε, ήδη, στις καθυστερήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε, όμως, να λήξει ο αγώνας εις βάρος της κοινωνίας και του αθλητισμού!

*Ευρωβουλετή ΑΚΕΛ